Jajko sadzone, kapusta czerwona i jaglanka

Niektóre pyszne dania rodzą się przez przypadek. W całym dzisiejszym zamieszaniu zamiast odłożyć groszek cukrowy do obiadu na jutro- pokroiłam go i zanim się obejrzałam już skwierczał soczyście na rozgrzanej patelni. Okazało się, ze pomysł przedni, bo dodał kaszy jaglanej z kukurydzą świeżej chrupkości. Nam bardzo smakowało:) Polecam popełniać takie "błędy";)






Składniki: 

SURÓWKA:

*      1/4 modrej kapusty
*      garść orzechów włoskich
*      garść koperku
*      miód
*      oliwa
*      cytryna
*      sól morska i pieprz

KASZA JAGLANA:

*      1/2 szklanki kaszy jaglanej 
*      garść groszku cukrowego
*      garść jarmużu
*      pól puszki kukurydzy
*      oliwa
*      sol morska
*      jajka klasy A (1)

Do dzieła:

W filiżance wymieszać łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 2 łyżki oliwy- będzie potrzebna do surówki z czerwonej kapusty.

Kapustę drobno poszatkować, posolić solą morską i zostawić na kilka minut. Następnie dodać drobno pokrojony koperek i orzechy, tuż przed podaniem polać sosem miodowo-cytrynowym. 

Kaszę jaglaną opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, następnie ugotować do miękkości (stosunek kaszy do wody 1:2). Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić groszek cukrowy (ja przekroiłam go jeszcze na pół), po 3 minutach dodać pokrojony jarmuż  Podsmażyć wszystko 3-4 minuty i dodać kukurydzę z puszki, a następnie ugotowaną kaszę. Wszystko posolić solą morską, dokładnie wymieszać i podawać razem z surówka i jajkiem sadzonym*. 


Jajko sadzone najprościej w świecie smażę na rozgrzanym oleju i doprawiam solą morską. Można dodać też według uznania inne przyprawy. 

Komentarze

  1. Bardzo smaczna surówka. Ciekawe połączenie wyrazistego smaku kapusty z miodowo - cytrynowym sosem.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com