Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Kolejne szybkie i smakowite ciasto...i to z rabarbarem, który zawitał już na wszystkie sklepowe półkiJ Ja ten owoc uwielbiam, szczególnie w ciastach, choć jadłam go też jako mała dziewczynka zupełnie na surowo i to bez dodatku cukru. Taaaak kwaśne rzeczy to jest to! Omnomnom!
Ciasto znowu mierzone kubkami, więc to od Was zależy jak duże ma być. Ja użyłam dość dużego kubka do kawy, stąd masy wyszło na dużą blachę. Jeśli chcecie tylko na tortownicę to proponuję użyć filiżanki lub kubeczka po jogurcie jako Waszej miarki;)
Dzięki jogurtowi i rabarbarowi doskonale wilgotne w środku, długo zachowuje swoją świeżość. Doskonały wypiek do zabrania np. na piknik!
Składniki:
*
3 kubki mąki pszennej
*
2 kubki cukru
*
1 kubek jogurtu naturalnego
*
1 kubek oleju
*
3 jajka
*
3 łyżeczki proszku do pieczenia
*
rabarbar (około 8 łodyg)
*
około 2 łyżek brązowego cukru
Wykonanie:
4 łodygi rabarbaru kroimy w kostkę, pozostałe
przekrajamy wzdłuż (będą potrzebne na
wierzch ciasta. Wszystkie składniki (oprócz rabarbaru) mieszamy do całkowitego
połączenia. Dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i mieszamy do połączenia.
Dużą prostokątną blaszkę wykładamy papierem do
pieczenia. Wylewamy masę i układamy
resztę rabarbaru w poprzek blaszki.
Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w około 45-50 min w temperaturze 175 C (bądź do suchego patyczka).
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
w koncu moge z czystym sumieniem powiedziec, ze nie tylko przepis mi sie podoba, ale rowniez wyprobowalam. Ba! Malo tego, Twoj przepis sprawil, ze mi (piekarnikowemu nieudacznikowi) wyszlo :) Jest puchate, kwaskowe i pachnace! dziekuje Patusiu :*
OdpowiedzUsuńN
Cieszę się, że się w końcu skusiłaś. Mam nadzieję, że ten sukces zmobilizuje Cię do dalszego działania w kuchni:) Pozdrawiam!
Usuń