Tarta z brzoskwiniami

To, że lubię tarty (te na słodko i słono) chyba nie ulega wątpliwości. Przez tylko kilka miesięcy prowadzenia bloga, nazbierało się ich już całkiem sporo i to na pewno nie koniec tego tematu. Przepadam za wszelkiego rodzaju kruchymi ciastami, a w połączeniu z sezonowymi owocami to już szczególnie.


Ta tarta brzoskwiniowa podbije Wasze serce. Moje już zdobyła. Jest idealnie krucha, a zarazem delikatna w środku. Małą ilość cukru, subtelnie uzupełnia słodycz brzoskwiń i nutka wanilii. Wszystko jest w niej wysublimowane. Doskonałe!


Z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja, a mimo wszystko dla gości musiałam ukryć kawałeczek.


Sami spójrzcie- wygląda tak bosko, że nic tylko piec i zapraszać przyjaciół ;)


tarta z brzoskwiniami, ptysiu mietowy



tarta z brzoskwiniami, ptysiu mietowy

tarta z brzoskwiniami, ptysiu mietowy

tarta z brzoskwiniami, ptysiu mietowy

Składniki:

*      2 ½ szklanki mąki pszennej (375g)
*      1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (75g)
*      1 łyżeczka proszku do pieczenia
*      270 g zimnego niesolonego masła
*      ¼ szklanki zimnej wody (60 mln)
*      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)


*      ½ szklanki mielonych migdałów (60 g)
*      ¼ szklanki cukru pudru (55g)
*      5-6 brzoskwiń
*      1 białko (do posmarowania brzegów ciasta)

Do dzieła:

Metoda klasyczna: Mąkę wsypać do miski (lub na stolnicę), dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Siekać nożem do ciasta kruchego lub zagniatać energicznie palcami (konzystencja okruszków). Dodać wodę i ekstrakt z wanilii, wyrobić ciasto.

Zagnieść w kulę, spłaszczyć , owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (prostokąt 30*40 cm). Po rozwałkowaniu usunąć górny papier.

Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem i posypać nimi ciasto, zostawiając 4cm brzegów.

Brzoskwinie umyć, osuszyć, pokroić w pół plasterki i układać blisko siebie w rzędach, zostawiając puste brzegi. 

Brzegi zawinąć do środka, ciasto posmarować białkiem jajka. Brzoskwinie można posywać lekko cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Thermomix: Wszystkie składniki (oprócz wody) umieścić w naczyniu miksującym. Założyć pokrywkę, włożyć kopystkę i wyrabiać ciasto: 1 minuta/obroty 5. Dodać wodę i ponownie wyrobić: 30 sekund/obroty 4. Reszta jak powyżej (2 paragraf).


Komentarze

  1. Ok. Tylko nie jest napisane, jak długo piec i w jakiej temperaturze:) A wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com