Prosty przepis na pleśniak

Ten przepis na pleśniak „zdobyłam“ od mojej siostry. To było jedyne ciasto, które wychodziło mi zawsze jako nastolatce. Wszystko inne było najczęściej wielkim niepowodzeniem. Z czasem, z wiadomych przyczyn, tylko o to ciasto prosiło mnie rodzeństwo;)


Dziś na szczęście jest więcej tych udanych wypieków na mojej liście, więc do pieczenia tego ciasta podchodzę niemal z zamkniętymi oczami. Zawsze się udaje. Jedyne, na co trzeba zwracać uwagę to temperatura pokojowa jajek (z zimnych białek nie ubijemy puszystej masy) i czas pieczenia. Czasem, jak to bywa z kruchymi ciastami z owocami, czas pieczenia trzeba minimalnie wydłużyć, szczególnie jeśli korzystamy ze świeżych soczystych owoców.


Zachęcam do pieczenia, to naprawdę przepyszne ciacho!
 

pleśniak, ptysiu mietowy


pleśniak, ptysiu mietowy

pleśniak, ptysiu mietowy

pleśniak, ptysiu mietowy


Składniki:

*      3 szklanki mąki pszennej
*      1 szklanka cukru (2 łyżki do ciasta, reszta do piany z białek)
*      5 jajek (żółtka oddzielnie od białek)
*      1 kostka masła
*      1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
*      1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
*      2 łyżki mąki ziemniaczanej (do masy z białek)
*      czarne i czerwone  porzeczki lub słoik dżemu porzeczkowego
*      3 łyżki kakao
*      szczypta soli


Do dzieła:

Zimne masło posiekać razem z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i ekstraktem z wanilii.

Energicznie zagnieść ciasto, postępujemy jak przy wyrabianiu każdego ciasta kruchego (im dłużej będziemy wyrabiać tym będzie twardsze po upieczeniu). 

Ciasto podzielić na 2 części. UWAGA: jedna część to 60% ciasta, druga pozostałe 40%. Do tej mniejszej części dodać kakao i dokładnie zagnieść do połączenia się składników.

Z obu części uformować kule, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać resztę cukru. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Tortownicę (średnica 24*32) wyłożyć papierem do pieczenia- samo dno, boki wysmarować masłem.

Schłodzone jasne ciasto (tylko około 3/4 części) zetrzeć na tarce na grubych oczkach na dno formy. Wyłożyć owoce lub dżem. Zetrzeć ciemną część ciasta. Wyłożyć pianę z białek. Resztę ciasta jasnego można także zetrzeć na tarce bądź rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i powycinać ozdobne „ciasteczka“.

Piec około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Komentarze

  1. Witam, wygląda obłędnie. Czuje, że upiekę :) pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu koniecznie daj znać jak smakował. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. ciasto udało się i smakowało -bardzo! przepis dodam sobie do ulubionych :) dziękuje i pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com