Kluski śląskie i gulasz irlandzki...czyli pomysł na obiad niedzielny #10

Nie wiem od kiedy mój mąż prosił o zrobienie klusek śląskich. Chyba od wiekow…w każdym razie tak twierdzi. Ja sama pochodzę z mało kluskowego rejonu Polski, więc trochę mi zajęło żeby w ogóle dowiedzieć się jak je zrobić. Naprawdę nigdy nie przypuszczałam, że tak łatwo i szybko można je zrobić. 


Takie kluchy można zrobić z pozostałych po obiedzie ugotowanych ziemniaków albo celowo ugotować ich więcej! Takie wykorzystanie nadwyżek obiadowych sobie bardzo cenię :)


Do polskich kluch, zdecydowanie wypadałoby podać coś jeszcze, a że do irlandzkiego gulaszu przymierzaliśmy się już też od jakiegoś czasu, to czemu nie połączyć ich z typowo polskim dodatkiem. Taki całkiem udany mariaż polsko-irlandzki!


Naprawdę warto spróbować, szczególnie gulasz jak to powiedział mój mąż- wymiata!


Kluski śląskie i gulasz irlandzki, ptysiu mietowy


Kluski śląskie i gulasz irlandzki, ptysiu mietowy


Kluski śląskie:

Składniki:

*     800 g ugotowanych ziemniakow
*     200 g mąki ziemniaczanej
*     sól

Do dzieła:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić  Po wystudzeniu zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Z masy formować kuleczki, spłaszczyć lekko dłonią i kciukiem zrobic dziurkę na środku każdej z nich (nie jest to też konieczne).

Gotować w osolonym wrzątku  przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek. Podawać np. z poniżej przygotowanym gulaszem.

Smacznego!

Gulasz irlandzki na Guinnessie:

Składniki:

*     600 g wołowiny
*     3 ząbki czosnku
*     sól i świeżo zmielony pieprz
*     2 łyżeczki suszonego tymianku
*     1-2 bulionowe kostki wołowe
*     1 Guinness lub podobne ciemne piwo
*     2 listki laurowe
*     3 średnie marchewki
*     1 duża cebula lub 2-3 małe
*     1 duża pietruszka
*     3 łyżeczki oliwy
*     1 puszka pomidorów bez skórki

Do dzieła:

Wołowinę kroimy w ok. 2 cm kostkę i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na dużą patelnię wlewamy oliwę i smażymy wołowinę przez okolo 5 minut. Podsmażone mięso wrzucamy do żaroodpornego garnka  lub naczynia. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Podgrzewamy na średniej wielkości ogniu.

Dodajemy pomidory w puszce, kostki wołowe  piwo, tymianek, liść laurowy, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu.  Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach C przez około 2h.

W czasie kiedy mięso się piecze, przygotuj warzywa: wszystko pokroić mniej więcej na taką samą wielkość:  marchewkę i pietruszkę w półplasterki, cebule w dużą kostkę (jeśli duża) lub w ćwiartki (jeśli małe). Wszystkie warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, tylko do zarumienienia/3-4 minuty.

Po 2h pieczenia mięsa w piekarniku, dodać warzywa, wymieszać  Gulasz wstawić z powrotem do piekarnika, tym razem bez przykrycia i piec przez następne 40-60 minut. W tym czasie sos nam sie zredukuje, warzywa i mieso zmiękną  Przed wyłączeniem sprawdźcie koniecznie miękkość i warzyw i mięsa.


Podawać z ciepłymi kluskami śląskimi. Smacznego!

Komentarze

  1. Szanowna Autorko.jakie dokladnie mieso wolowe uzylas ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hey Ola, użyłam zrazowej części;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com