Przyprawa piernikowa

Jestem fanatycznym wielbicielem piernika i to chyba od kiedy pamiętam. Pierniczki, szczególnie te toruńskie, aromatyczne i dość twarde są moim faworytem na piernikowym rynku.


Dopiero od jakiegoś momentu zwracam uwagę na etykiety i skład kupowanych rzeczy i w związku przygotwaniami do świąt...tymi teoretycznymi, bo piec jeszcze nie zamierzam, postanowiłam sprawdzić skład przyprawy do piernika. Tak jak mogłam się tego spodziewać, oprócz przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie itd. w jej skład także wchodzi cukier, wymieniany często jako drugi lub trzeci składnik, i nierzadko mąka. Czymś trzeba przecież „dobić“ do odpowiedniej wagi opakowania prawda!?


W tym roku więc postanowiłam sama zrobić ją w domu, wszystkie składniki znalazłam w szufladzie z przyprawami, bo bardzo często dodaję je do różnego rodzaju dań. Cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa są u mnie często dodawane do owsianki czy zwykłej czarnej kawy, a takie przyrawy jak czarny pieprz, ziele angielskie i suszony imbir na pewno goszczą i w Waszych kuchniach. 


Cała sztuka polega na odpowiednim zbilansowaniu wszystkich tych przypraw, tak by cała kompozycja była aromatyczna i rozgrzewająca. Jeśli nie przepadacie za anyżem, możecie go całkowicie wyeliminować, bo to wciąż będzie znacznie lepsza przyprawa niż ta kupiona w sklepie. 


Pamiętajcie, że taka domowa przyprawa jest mocniejsza w smaku niż ta sklepowa, więc ilość do użycia np. w cieście trzeba pomniejszyć o połowę.



przyprawa do piernika, ptysiu mietowy



Składniki:

*      3 laski cynamonu
*      2 łyżeczki suszonego imbiru
*      1 gałka muszkatołowa
*      1 łyżeczka ziela angielskiego
*      1 łyżeczka całych goździków
*      1 łyżeczka kardamomu (wyłuskane ziarenka)
*      1 gwiazdka anyżu (tylko ziernka z niej wyłuskane)
*      1 łyżeczk czarnego pieprzu


Do dzieła:

METODA KLASYCZNA:

Każdą z przypraw najlepiej osobno utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku, następnie połączyć składniki, wymieszać i przełożyć do słoiczka.

THERMOMIX:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i miksować na najwyższych obrotach przez kilka sekund.

Przyprawę przełożyć do szczelnie zamkniętego słoiczka.


Smacznego!

Komentarze

  1. 50 years old Analyst Programmer Arlyne Kesey, hailing from Victoria enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Swimming. Took a trip to Wieliczka Salt Mine and drives a Silverado 2500. wykop to

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com