Twarożkowe pierogi Leniwca

Te pierożki uwielbiamy wszyscy. Najlepsza wersja dla nas to te zrobione na słodko, z jogurtem kokosowym, cukrem pudrem, cynamonem czy sosem malinowym i owocami.


Są przepyszne, a podczas ich smażenia cały dom wypełniony jest słodkim zapachem wanilii. Do tego mrożone maliny lub owoce leśne z odrobiną syropu klonowego i można z pośpiechem zasiadać do stołu, a potem leniwie od niego odchodzić. Niebo w gębie!


Smak mojego dzieciństwa w nieco zmienionej formie i lekko podrasowanym smaku na talerzach mojej rodziny;) Mam nadzieję, że i mojej, szczególnie najstarszej córce utkwi ten smak  głęboko w sercu i na języku.


Powstały z miłości do najbliższych! A czym Wam smakuje dzieciństwo? Piszcie, może są  to podobne a nawet te same wspomnienia kulinarne :) Ściskam!



pierogi, ptysiu mietowy




pierogi, ptysiu mietowy

pierogi, ptysiu mietowy

pierogi, ptysiu mietowy

Składniki:

*      1 szklanka mąki pszennej
*      1 jajko
*      250 g trzykrotnie zmielonego twarogu (może być smakowy)
*      1 laska wanilii

 Do dzieła:

Jajko wymieszać z twarogiem i ziarenkami wanilii. Dodać mąkę i wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Ciasto nie powinno bardzo lepić się do rąk.

Ciasto zwinąć w wałek i uformować dowolnego kształtu. U nas był to trójkątny wałek.

Kroić na ok. 1cm plastry. Gotować we wrzącej wodzie, 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Można w takiej formie podać lub dodatkowo podsmażyć najlepiej na maśle na rumiany kolor.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com