Rozsmakuj się w Azji.. kurczak po koreańsku

W Korei nigdy nie byłam, ale za kuchnią azjatycką generalnie przepadam, a kuchnia koreańska jest tak naprawdę jedną z najzdrowszych na świecie. Bogactwo przypraw, wszelkiego rodzaju warzyw, past i kimchi (to do zrobienia w dalekosiężnych planach). 


kurczak, ptysiu mietowy



O kuchni koreańskiej rozpisywać się nie będę, bo o tym to mogą ‚mądrzyć’ się Ci co tam przynajmniej kilka tygodni byli;)

W takim razie od razu do rzeczy, gorąco polecam!


kurczak, ptysiu mietowy



Składniki:

4 podudzia kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej (lub zwykłej)
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól, pieprz
olej do smażenia

sos:
50 g miodu
1 mała papryczka chilli lub 1 łyżeczka płatków chilli
25 ml sosu sojowego
1 łyżka octu winnego (dałam czerwony)
50 mln wody
2 łyżeczki pasty z wędzonej papryki (można zastąpić papryką wędzoną w proszku wymieszaną z 1 łyżeczką oliwy)
szczypior lub cebulka dymka

Do dzieła:

Kurczaka czyścimy kości i skóry, kroimy na mniejsze kawałki. 

W misce mieszamy mąkę, imbir, sól i pieprz. Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy w mące.

W garnku podgrzewamy wszystkie składniki na sos. Musi się trochę podgotować by masa zrobiła się o konsystencji syropu. Przestudzamy.

Kurczaka smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. 


Następnie przekładamy do większego naczynia i polewamy sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia i posypujemy posiekanym szczypiorem. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com