Ciasto z jabłkami z orzechową kruszoną...witam panią jesień
Jesień, złota pani puka już do drzwi, zagląda w okna, przykrywa kocem i zapala cynamonowe świeczki. Lubię ten stan błogości i wyciszenia... jest ze mną zdecydowanie częściej tej jesieni. Ubiegłej chyba o mnie zapomniał.
Wieczorem jestem spokojna, ułożona sama z sobą, moszczę sobie wygodne miejsce, z książką, dzbankiem (bo kubek to za mało) świeżo zaparzonej kawy, koniecznie z cytryną. Jestem sama, sama z sobą, ale nie samotna...słychać tylko siorbanie i szelest kartek. W domu już pachnie pieczonym ciastem z jabłkami i orzechową kruszonką. Błogość... taką błogość polecam. Rozkoszuj się i Ty.
Składniki:
400 g jabłek (pokrojonych w kostkę)
40 g orzechów włoskich (posiekanych na mniejsze kawałki)
120 g cukru muscovado (brązowy cukier) + 1 łyżka do orzechowej posypki
125 g niesolonego masła (w tem pokojowej)
2 duże jajka
225 g samorosnącej mąki (lub 225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
1 łyżeczka cynamonu
Do dzieła:
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, puszystą masę (około 5min), po tym czasie dodajemy kolejno jajka (jednocześnie ubijając/mieszając masę po każdym dodaniu).
Do mąki dodajemy cynamon (i proszek jesli korzystacie z drugiej opcji) i delikatnie mieszamy szpatułą. Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i całość znowu delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (samo dno, boki blaszki smarujemy masłem). Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałkim, mieszamy z cukrem i posypujemy ciasto. Pieczemy około 45-50 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego!
*oryginalny przepis pochodzi z książki BAKE (zmodyfikowałam ilość cukru, pominęłam sok jabłkowy)
jesienne, pyszne:)
OdpowiedzUsuń↪ FabrykaBonow.pl - konkursy internetowe
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńjabłka i orzechy w jednym... mniam
OdpowiedzUsuńz chęcią zjadłabym coś takiego
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńAle smakowity kąsek <3
OdpowiedzUsuńSmaczne sezonowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa jesienne dni to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńTaki rodzaj szarlotki z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednej osobie. Ja raczej na okoliczności wolę zamówić online tort urodzinowy z dostawą i wziąć nawet 2 dokładni. Zdecydowanie preferuję wypieki z kremami i owocami, którymi delektuję się długo. Jakbym mogła to bym zamawiała sobie tort co tydzień i bez okazji, ale nie wiem czy moje boczki i uda byłyby zachwycone :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJesienne ciasto to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również prawdziwa uczta dla zmysłów.
Zapach cynamonu, goździków i wanilii w połączeniu z intensywnym smakiem dyni czy jabłek tworzą harmonię, która podkreśla magię jesieni i sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność.
OdpowiedzUsuńKombinacja jabłek i orzechów to po prostu rozkosz dla podniebienia... mniam! Soczystość jabłek wspaniale komponuje się z chrupkością orzechów, tworząc smakowy festiwal w każdym kęsie. To połączenie nie tylko smakuje wybornie, ale również dostarcza organizmowi zdrowych składników odżywczych. Jabłka dostarczają witamin i błonnika, podczas gdy orzechy dodają nutę kremowej konsystencji i cennych kwasów tłuszczowych. To dla mnie idealny przysmak, który nie tylko zaspokaja łaknienie, ale także kusi zmysły swoim aromatem i intensywnym smakiem.
OdpowiedzUsuńAutor doskonale balansuje pomiędzy lekkością a powagą, co sprawia, że blog jest atrakcyjny dla różnych grup czytelników. Niezależnie od tego, czy jesteś zainteresowany poważnymi tematami czy też szukasz lekkiej rozrywki, zawsze znajdziesz coś interesującego na tym blogu.
OdpowiedzUsuń