KĄCIK MALUCHA

Jako mama kilkumiesięcznej Kaji i kilkuletniej Igi wiem jak bardzo ważne jest wprowadzenie w odpowiednim czasie zdrowej i zbilansowanej diety dla naszych dzieci. Oczywiście dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia, bardzo ważne jest karmienie piersią. Z uwagi jednak na różne sytuacje życiowe (m.in. powrót do pracy) takie karmienie nie może trwać tyle, ile byśmy sobie tego życzyły.


Jaka by ta nasza sytuacja nie była, pod koniec 6 miesiąca życia warto zacząć wprowadzać pewne elementy do diety naszego dziecka.


Wiedza co, jak i kiedy wprowadzać do diety niemowlaka jest bardzo istotna, ale mieszkając poza granicami Polski wiem też, że ten temat bywa często sporny. Coś innego poda 6 miesięcznemu dziecku moja polska koleżanka i zupełnie coś innego dostanie dziecko koleżanki z Hiszpanii. Inne są też wytyczne służby zdrowia w każdym kraju. Istotne jest jednak żeby własne dziecko obserwować, nie iść na łatwiznę i nie podawać mu ciężkostrawnych, zbyt bogato przyprawionych dań, które gotujemy dla całej rodziny.


Wszelkie smaki, produkty powinniśmy wprowadzać  powoli i odzielnie, bo w wyniku niepożądanej reakcji nie będziemy wiedzieć czy dziecko ma alergię na zwykłą truskawkę czy np. gluten.
Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem dietetykiem i wszystkie publikowane poniżej przepisy są jedynie wynikiem bycia zwykłą mamą nieprzeciętnie żarłocznych dziewczynek ;)


Oczywiście zalecane jest by wszystkie przygotowywane do 12 miesiąca życia posiłki były gotowane na parze. Ja jako posiadaczka Thermomixa nie muszę się tym faktem za bardzo przejmować, bo urządzenie to posiada tę funkcję, więc z przyjemnością z niej korzystam (nie tylko z okazji obiadków dla najmłodszej z córek). 
Wszystkie podane niżej propozycje są bardzo szybkie w wykonaniu, bo będąc mamą wiem jak ważna jest prostota i czas wykonywania wszelkiego rodzaju zadań :) Inspiracje na wiele pomysłów czerpałam z książki "Thermomix dla Najmłodszych", zmieniając niektóre składniki, porcje i proporcje.


Dzisiaj mając dostęp do tylu wszelkiego rodzaju gotowych produktów aż ciężko sobie wyobrazić stanie przy garnku żeby przygotować (szczególnie w pierwszym okresie) 3 łyżeczek pokarmu. Niemniej jednak warto dbać o świadomość smaku i jakości produktu już od początku życia naszych dzieci. Jestem pewna, że się ze mna w tym zgodzicie! 

Zresztą warto ugotować więcej i zamrozić np. w małych pojemniczkach na lód (koniecznie z przykryciem). Kilka kostek marchewki, brokuła, kurczak, pietruszka, koperek...i można dowolnie łączyć i komponować nowe posiłki.

Każde dziecko jest inne, coraz częściej widać, że dzieci są szybciej gotowe na niektóre pokarmy i ich konzystencje. Pamiętam, że nasza pierwsza córka nie była zainteresowana już papkami około 7 miesiąca. Wolała obiady rozgniecione widelcem...zatem obserwujcie swoje dzieci, a na pewno będziecie wiedzieć co, jak i kiedy przygotować.


Mogłabym tu napisać istną epopeję, ale nie w tym rzecz....źródeł jak i kiedy wprowadzać różne produkty są całe miliony m.in. u Dr Google.


Zaglądajcie tu jednak co jakiś czas, bo przepisów będzie przybywać...

- 5 MIESIĄC -

MUS Z JABŁEK

200 g jabłek
50 mln przegotowanej lub niegazowanej wody

Jabłka dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. Gotować na średnim ogniu z dodatkiem wody do miękkości. Po ugotowaniu warto je jeszcze zmiksować/zblendować na papkę. Przechowywać w słoiczku w lodówce.

SOK Z MALIN/JAGÓD

100 g owoców )mogą być obie opcje razem lub osobno)
100 mln przegotowanej lub niegazowanej wody

Owoce dokładnie zmiksować i przecedzić przez sitko. Jeśli sok jest kwaśny warto dodać kilka łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki.

SOK Z MARCHEWKI

250 g marchewki
50 mln przegotowanej lub niegazowanej wody
pół łyżeczki oliwy z oliwek

Marchewkę obrać, dokładnie umyć i zmiksować (lub zetrzeć na tarce). Przecedzić przez sitko, tak by został sam sok.

PAPKA Z MARCHEWKI

100 g marchewki
1 łyżecza masła (niesolonego)
50 mln przegotowanej lub niegazowanej wody

Marchewkę obrać, dokładnie umyć i zmiksować (lub zetrzeć na tarce). Następnie gotować na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu ponownie zmiksować/zblendować i dodać masło.
  
PAPKA WARZYWNA

100 g marchewki
50 g ziemniaka
3 listki szpinaku
1 łyżeczka masła (niesolonego)
1 gałązka świeżej natki pietruszki
100 mln przegotowanej lub niegazowanej wody
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i drobno pokroić lub zmiksować. Przełożyć do garnka , wlać wodę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony szpinak (bez łodyg) i posiekaną natkę pietruszki.  Pogotować jeszcze 3 minuty. Zmiksować i dodać masło.

- 6 MIESIĄC -


KURCZAK Z KOPREM WŁOSKIM (FENKUŁEM)

50 g kurczaka
50 g ziemniaków
100 g bulwy kopru włoskiego
100 mln przegotowanej lub niegazowanej wody
1 łyżeczka masła

Mięso i warzywa dokładnie umyć i pokroić na mneijsze kawałki. Do garnka wlać wodę i umieścić wszystkie składniki (oprócz masła). Gotować około 20 minut, po tym czasie dołożyć masło i wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

KURCZAK Z CUKINIĄ

50 g marchewki
50 g ziemniaków
50 g cukinii
20 g selera
30 g kurczaka
150 mln wody
1 łyżeczka masła
świeża natka pietruszki

Mięso i warzywa dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i umieścić wszystkie składniki (oprócz masła). Gotować około 20 minut, po tym czasie dołożyć masło i wszystkie składniki dokładnie zmiksować.


KURCZAK Z MARCHEWKĄ I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM                                                                                         NOWE!

50 g słodkich ziemniaków (batatów)
30 g marchewki
20 g kurczaka (lub indyka)
garść drobnego makaronu
150 mln wody
1 łyżeczka masła


Mięso i warzywa dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i umieścić wszystkie składniki (oprócz masła). Gotować około 20 minut, po tym czasie dołożyć masło i wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

- 7-8 MIESIĄC -

DOMOWE BISZKOPCIKI

2 jajka
50 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
25 g cukru
szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, mąki, wymieszać dokładnie łyżką.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam tej z piekarnika). Układać łyżeczką ciasto na blasze zachowując odstępy, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji termoobieg. 

PAPKA GRUSZKOWO-JABŁKOWA

50 g jabłek
80 g gruszek
50 g wody

Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać wodę i gotować około 6-8 minut. Po ugotowaniu jeszcze raz zmiksować.

KISIEL Z MALIN

50 g malin
¾ szklanki wody mineralnej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Maliny należy zmiksować (lub przetrzeć przez sitko). W małym garnku zagotować ½ szklanki wody. W pozostałej części wody należy wymieszać z mąką ziemniaczaną (bez grudek). Do gotującej się wody dodać zmiksowane/przetarte maliny, a następnie małymi porcjami rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość energicznie mieszać aż do zgęstnienia. Przelać do miseczki i poczekać do ostygnięcia.

- 9 MIESIĄC -

PAPKA Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW

100 g kalafiora
50 g ziemniaków
20 g marchewki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
100 mln wody

Warzywa umyć, ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Wszystko zmiksować i gotować na wodzie z dodatkiem masła i natki pietruszki około 20 minut.

Jeśli jest taka potrzeba po ugotowaniu zmiksować jeszcze raz.

ZUPKA WARZYWNA

40 g marchewki
20 g kalafiora
40 g ziemniaków
2 cm jasnej części pora
2-3 liście szpinaku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka koperku
150 mln wody

Umyte i obrane warzywa pokroić na małe kawałki (można także zmiksować ale nie na papkę). Wszystkie warzywa oprócz szpinaku i natki pietruszki gotować około 20 minut.
Po tym czasie dodać pokrojony drobno szpinak i koperek. Gotować następne 3-4 minuty. Wszystkie składniki zmiksować.

KALAREPA Z ZIEMNIAKAMI

120 g kalarepy
80 g ziemniaków
100 mln wody
1 ugotowane żółtko (wcześniej należy sparzyć jajko)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka natki pietruszki lub koperku

Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować około 20 minut w wodzie. Po ugotowaniu wszystko połączyć z źółtkiem, masłem i pietruszką/koperkiem i dokładnie zmiksować.

 -10 MIESIĄC -

PAPKA OWOCOWO-ZBOŻOWA

30 g płatków owsianych (bez dodatków)
100 mln wody
30 g owoców sezonowych

Płatki zagotować w wodzie, około 5 minut (do miękkości). Na koniec dodać umyte i drobno pokrojone owoce i zmiksować na papkę.

GRUSZKA Z BANANEM

60 g banana
80 g gruszki
20 mln przegotowanej wody

Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać wodę i gotować około 6-8 minut. Po ugotowaniu jeszcze raz zmiksować.

JABŁKO Z BANANEM

100 g jabłek
50 g bananów
3 krople witaminy C
20 mln przegotowanej wody

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować. Dodać witaminę C i gotować około 6 minut. Na koniec dodać pokrojonego na małe części banana i całość zmiksować.

PAPKA OWSIANA Z JABŁKIEM

40 g płatków owsianych
1 średnie jabłko
100 mln mleka modyfikowanego następnego

Płatki owsiane zmiksować, dodać mleko i gotować około 5 minut. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować z razem z wcześniej ugotowanymi płatkami owsianymi.

PAPKA MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWA

120 g marchewki
½ pomarańczy
80 mln wody

Marchew umyć, obrać i dokładnie zmiksować. Następnie zagotować przez około 15 minut. Dodać obraną i pokrojoną pomarańczę (sam miąższ). Wszystk dokładnie zmiksować.

KASZA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI

2 łyżki kaszy jaglanej
40 g banana
100 mln mleka modyfikowanego następnego

Kaszę jaglaną zmiksować na proszek, zmiksować truskawki. Wszystko przełożyć do garnka, wlać mleko i gotować około 10-12 minut. Po ugotowaniu jeszcze raz zmiksować.

GRYSIK Z TRUSKAWKAMI I KIWI

60 g truskawek
60 g kiwi
20 g grysiku (1 ½ łyżki)
1 łyżeczka masła
50 mln wody

Kaszkę należy ugotować na wodzie- około 10 minut. Dodać pokrojone na małe części owoce i zmiksować, gotować jeszcze przez około 5 minut. Dodać łyżeczkę masła i wszystko połączyć.

PUREE Z AWOKADO Z KOPREM WŁOSKIM

150 g kopru włoskiego
60 g awokado
100 mln wody

Koper włoski umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Gotować około 15 minut. Po ugotowaniu przełożyć do innego naczynia, dodać miąższ awokado, około 50 mln wody (pozostałej po gotowaniu kopru) i zmiksować.

PAPKA POMIDOROWA Z ZIEMNIAKAMI I BAZYLIĄ

100 g dojrzałych pomidorów (najlepszej jakości)
60 g ziemniaków
1 łyżeczka masła
3 listki świeżej bazylii
100 mln wody

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki sparzyć, usunąć skórkę i gniazda nasienne. Pokroić w duże kawałki. Wszystko razem zmiksować i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu warzyw, odsączyć nadmiar owdy, dodać masło i bazylię. Wszystko jeszcze raz zmiksować.

CIELĘCINA Z CUKINIĄ

130 g ziemniaków
130 g cukinii
40 g cielęciny
około ½ litra wody
1 łyżeczka masła

Ziemniaki i cukinię umyć, obrać i zmiksować wraz z mięsem. Gotować wszystko około 20 minut. Po ugotowaniu dodać masło i zmiksować z około 50 mln wody (pozostałej po gotowaniu).








































Komentarze

  1. Fajne przepisy, szczegolnie te z mieskiem ( kurczak z fenkulem mnie zaskoczyl:). Za jakies 4 miesiace tu wroce:))) dziekuje za przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mam nadzieję, że do tego czasu będzie większa baza pomysłów :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com