Chrupiące BAGIETKI!
Obłędne, lekko maślane i bosko chrupiące bagietki. Na razie zdecydowanie mój nr 1 jeśli chodzi o jakiegolwiek bułki!
Takie bagietki nadają się do schrupania kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Wystarczy dobre (najlepiej irlandzkie masło) ;), filiżanka świeżo zaparzonej kawy i można rozkoszować się ich smakiem.
Jak to jednak bywa z domowymi wypiekami i te dość szybko tracą świeżość, więc warto kilka po prostu zamrozić.
Poniżej znajdziecie tradycyjną metodę wyrabiania ciasta i metodę z użyciem Thermomixa.
Oryginalny przepis pochodzi od Bajaderki, ale ja dodałam dodatkowe ½ szklanki mąki (ciasto ma być lejące, ale chyba mąką irlandzka jest inna niż polska, bo konsystencja ciasta była zbyt luźna). Sami oceńcie po dodaniu 4 szklanek mąki. W każdym scenariuszu bagietki wyjdą, będzie jedynie problem z ich ulepieniem:)
Upieczcie już dziś albo przygotujcie ciasto do pieczenia na jutro i bagietki będą gotowe po 20 min na śniadanie! Warto!
Składniki: (4 długie bagietki lub 5-6
średnich)
*
1 szklanka wody o
temperaturze pokojowej
*
1 szklanka mleka
*
2 łyżeczki miękkiego
masła
*
2 łyżeczki cukru
*
2 łyżeczki soli
*
4
½ szklanki mąki pszennej
*
2 łyżeczki suszonych
drożdży (8g) lub 16 g drożdży świeżych
Do dzieła:
Metoda tradycyjna: Na początek
należy zagotować mleko, następnie dodać masło i cukier. Wszystko wymieszać aż do
rozpuszczenia.
Przelać do dużej miski i
dodać wodę, teraz lekko przestudzić Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1
szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance Bardzo
energicznie mieszać (można mikserem), aż masa będzie gładka. Ciasto będzie dość miękkie i lepkie, ale to właściwa
konsystencja.
Dużą miskę posmarować
olejem, przełożyć do niej ciasto i nakryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu (jak przystało na ciasto drożdżowe-powinno podwoić swoją objętość). Bardzo uważnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na
stolnicę i przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długość
zależy od Was, jeśli chcecie typowe francuskie bagietki to ok. 40cm, jeśli te w
stylu hiszpańskim to ok. 20cm.
Przenieść je na
natłuszczoną blachę i poczekać ok. 40
minut, by podrosły.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC.
Kiedy bagietki są gotowe do
pieczenia spryskać piekarnik wodą (10-12 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę na
bagietkach), włożyć bagietki i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec aż
będą złociste i będą pusto brzmiały od spodu. (ja je jeszcze piekłam około 10 minut).
Thermomix: Wszystkie składniki
umieścić w podanej kolejności (mokre, suche na końcu drożdże). Wyrabiać jak
ciasto drożdżowe: 3 minuty/interwał. Reszta jak wyżej.
Smacznego!
34 yr old Senior Editor Salmon Aldred, hailing from Gimli enjoys watching movies like Benji and Rock climbing. Took a trip to Flemish Béguinages and drives a Ferrari 512S. mozesz sprobowac tutaj
OdpowiedzUsuń