Chrupiące BAGIETKI!

Obłędne, lekko maślane i bosko chrupiące bagietki. Na razie zdecydowanie mój nr 1 jeśli chodzi o jakiegolwiek bułki!


Takie bagietki nadają się do schrupania kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Wystarczy dobre (najlepiej irlandzkie masło) ;), filiżanka świeżo zaparzonej kawy i można rozkoszować się ich smakiem. 


Jak to jednak bywa z domowymi wypiekami i te dość szybko tracą świeżość, więc warto kilka po prostu zamrozić.


Poniżej znajdziecie tradycyjną metodę wyrabiania ciasta i metodę z użyciem Thermomixa.


Oryginalny przepis pochodzi od Bajaderki, ale ja dodałam dodatkowe ½ szklanki mąki (ciasto ma być lejące, ale chyba mąką irlandzka jest inna niż polska, bo konsystencja ciasta była zbyt luźna). Sami oceńcie po dodaniu 4 szklanek mąki. W każdym scenariuszu bagietki wyjdą, będzie jedynie problem z ich ulepieniem:)


Upieczcie już dziś albo przygotujcie ciasto do pieczenia na jutro i bagietki będą gotowe po 20 min na śniadanie! Warto!

bagietki, ptysiu mietowy




bagietki, ptysiu mietowy


bagietki, ptysiu mietowy


Składniki: (4 długie bagietki lub 5-6 średnich)

*     1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
*     1 szklanka mleka
*     2 łyżeczki miękkiego masła
*     2 łyżeczki cukru
*     2 łyżeczki soli
*     4 ½ szklanki mąki pszennej
*     2 łyżeczki suszonych drożdży (8g) lub 16 g drożdży świeżych

Do dzieła:

Metoda tradycyjna: Na początek należy zagotować mleko, następnie dodać masło i cukier. Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia.

Przelać do dużej miski i dodać wodę, teraz lekko przestudzić Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż masa będzie gładka. Ciasto będzie dość miękkie i lepkie, ale to właściwa konsystencja.

Dużą miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i nakryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (jak przystało na ciasto drożdżowe-powinno podwoić swoją objętość). Bardzo uważnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę i przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długość zależy od Was, jeśli chcecie typowe francuskie bagietki to ok. 40cm, jeśli te w stylu hiszpańskim to ok. 20cm.

Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać ok. 40 minut, by podrosły.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC.

Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (10-12 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę na bagietkach), włożyć bagietki i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec aż będą złociste i będą pusto brzmiały od spodu. (ja je jeszcze piekłam około 10 minut).

Thermomix: Wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności (mokre, suche na końcu drożdże). Wyrabiać jak ciasto drożdżowe: 3 minuty/interwał. Reszta jak wyżej.

Smacznego!


Komentarze

  1. 34 yr old Senior Editor Salmon Aldred, hailing from Gimli enjoys watching movies like Benji and Rock climbing. Took a trip to Flemish Béguinages and drives a Ferrari 512S. mozesz sprobowac tutaj

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com