Lekka sałatka z brokułami i kukurydzą

W związku z małą przerwą od gotowania (jesteśmy na wakacjach w Polsce i to nam tutaj gotują), chciałam się szybko podzielić z Wami smaczną sałatką z brokuła, którą poznałam u mojej teściowej. Sałatka jest przepyszna i można ją zajadać solo albo podawać jako dodatek do mięsa czy np. gotowanego jajka. Pasuje naprawdę do wielu propozycji.


Brokuły zdecydowanie wolę na surowo. W takiej postaci zachowują o wiele więcej wartości odżywczych, no i ta ich chrupkość! Warzywo to posiada wyjątkowe wartości zdrowotne. Sama nie wiem od czego zacząć, bo jest ich naprawdę cała imponująca lista: chronią nas przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka, korzystnie wpływają na wzrok, regulują poziom cukru. Nie bez znaczenia jest też fakt, że brokuły są bogatym w błonnik bardzo mało kalorycznym warzywem;)


Surowe brokuły, kukurydza, kiszony ogórek, czosnek i wszystko to delikatnie otulone czubrycą….mi bardzo gra takie połączenie! No właśnie czubryca…nie wiem jak bardzo znacie tą bułgarską przyprawę i do czego ją dodajecie, ale mi jajko bez niej nie smakuję już tak samo. Można nią posypać kanapkę, pomidorki, świetnie komponuje się z surowymi i strączkowymi warzywami. Idealny dodatek do sałatek i surówek. Wszystko razem po prostu pyszne! Zatem do dzieła :)

surowe brokuly, salatka, kukurzydza, ptysiu mietowy



Składniki:

* 200 g brokuła (surowego)
* 140 g kukurydzy z puszki
* 1 średniej wielkości ogórek kiszony
* pół cebuli
* 1 ząbek czosnku
* ½ łyżeczki vegety*
* ¼ łyżeczki pieprzu
* ½ łyżeczki czubrycy
* 2- 3 łyżki majonezu**

Do dzieła:

Metoda tradycyjna: Brokuł drobno posiekać, cebulę i czosnek przeciągnąć przez praskę. Alternatywnie cebulkę także można bardzo drobno posiekać. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kostkę.

Do tak przygotowanych warzyw dodać majonez i wszystkie przyprawy. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Metoda na Thermomix: Wszystkie składniki oprócz majonezu i kukurydzy włożyć do naczynia miksującego. Składniki zmiksować 3 sekundy/obroty 5.

Następnie dodać majonez i kukurydzę, wymieszać na wstecznych obrotach do połączenia się wszystkich składników. Podawać tuż po przygotowaniu.

Gotową sałatkę można śmiało zapakować na lunch czy kolację i podzielić się nią z przyjaciółką. Można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni, ale najlepiej smakuje przygotowana tego samego dnia :)

Smacznego!

* wkrótce przepis na własnej roboty vegetę
** wkrótce na blogu przepis na domowy majonez

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com