Lekka sałatka z brokułami i kukurydzą
W związku z małą przerwą od gotowania (jesteśmy na wakacjach w Polsce i to nam tutaj gotują), chciałam się szybko podzielić z Wami smaczną sałatką z brokuła, którą poznałam u mojej teściowej. Sałatka jest przepyszna i można ją zajadać solo albo podawać jako dodatek do mięsa czy np. gotowanego jajka. Pasuje naprawdę do wielu propozycji.
Brokuły zdecydowanie wolę na surowo. W takiej postaci zachowują o wiele więcej wartości odżywczych, no i ta ich chrupkość! Warzywo to posiada wyjątkowe wartości zdrowotne. Sama nie wiem od czego zacząć, bo jest ich naprawdę cała imponująca lista: chronią nas przed rakiem, anemią, wrzodami żołądka, korzystnie wpływają na wzrok, regulują poziom cukru. Nie bez znaczenia jest też fakt, że brokuły są bogatym w błonnik bardzo mało kalorycznym warzywem;)
Surowe brokuły, kukurydza, kiszony ogórek, czosnek i wszystko to delikatnie otulone czubrycą….mi bardzo gra takie połączenie! No właśnie czubryca…nie wiem jak bardzo znacie tą bułgarską przyprawę i do czego ją dodajecie, ale mi jajko bez niej nie smakuję już tak samo. Można nią posypać kanapkę, pomidorki, świetnie komponuje się z surowymi i strączkowymi warzywami. Idealny dodatek do sałatek i surówek. Wszystko razem po prostu pyszne! Zatem do dzieła :)
Składniki:
*
200 g brokuła (surowego)
* 140 g kukurydzy z puszki
* 1 średniej wielkości ogórek kiszony
* pół cebuli
* 1 ząbek czosnku
* ½ łyżeczki vegety*
* ¼ łyżeczki pieprzu
* ½ łyżeczki czubrycy
* 2- 3 łyżki majonezu**
Do dzieła:
Metoda tradycyjna: Brokuł drobno posiekać, cebulę i
czosnek przeciągnąć przez praskę. Alternatywnie cebulkę także można bardzo
drobno posiekać. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kostkę.
Do tak przygotowanych warzyw dodać majonez i wszystkie
przyprawy. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Metoda na Thermomix: Wszystkie składniki oprócz
majonezu i kukurydzy włożyć do naczynia miksującego. Składniki zmiksować 3
sekundy/obroty 5.
Następnie dodać majonez i kukurydzę, wymieszać na wstecznych
obrotach do połączenia się wszystkich składników. Podawać tuż po przygotowaniu.
Gotową sałatkę można śmiało zapakować na lunch czy kolację i
podzielić się nią z przyjaciółką. Można przechowywać w lodówce przez około 2-3
dni, ale najlepiej smakuje przygotowana tego samego dnia :)
Smacznego!
* wkrótce przepis na własnej roboty vegetę
** wkrótce na blogu przepis na domowy majonez
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?