Lekka sałatka z jagodami goji i olejem lnianym
Lekka i super szybka w wykonaniu sałatka. Doskonała na lunch lub kolację. Ja po obżarstwie w Polsce zdecydowanie stęskniłam się za czymś na kolacje, po czym nie będę mieć większych wyrzutów sumienia. No właśnie skoro mowa o Polsce to tak tęsknię za nią bardzo, ale od jakiegoś czasu powrót do Irlandii, w której mieszkamy już od kilku lat, jest dla nas powrotem do domu.
Z ręką na sercu przyznaję się do tęsknoty za naszymi ścieżkami i codziennymi rytmami dnia. W końcu to w mojej i tylko mojej kuchni wiem gdzie i co znaleźć. I to bardzo mi pasuje!
Wracając do sałatki, wrzuciłam do niej jagody goji i pokropiłam olejem lnianym. Obie rzeczy dodały jej wielu wartościowych witamin, co nie pozostaje bez znaczenia, szczególnie jeśli karmi się piersią żarłoczne dziecko;)
O samych jagodach i oleju lnianym można przeczytać mnóstwo artykułów w internecie. Lista pozytywnych właściwości jest bardziej niż imponująca! Zachęcam zapytać dr Google i zagłębić się dokładnie w lekturę. Warto!
Składniki: (tym razem na jedną porcję)
* kilka liści sałaty
* garść rukoli
* łyżeczka oleju lnianego
* pół łyżeczki soku z cytryny
* 1/4 czerwonej papryki
* pół jabłka
* ok. 15 nasion jagód goji
Do dzieła:
Sałatę i rukolę opłukać. Liście sałaty porwać
na mniejsze kawałki, dodać rukolę. Wszystko pokropić sokiem z cytryny i olejem
lnianym. Wymieszać.
Paprykę pokroić w paski, jabłko pokroić w
cienkie plastry. Dorzucić do sałaty, nie mieszać.
Wszystko posypać jagodami. Podawać tuż po
wykonaniu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?