Lekka sałatka z jagodami goji i olejem lnianym

Lekka i super szybka w wykonaniu sałatka. Doskonała na lunch lub kolację. Ja po obżarstwie w Polsce zdecydowanie stęskniłam się za czymś na kolacje, po czym nie będę mieć większych wyrzutów sumienia. No właśnie skoro mowa o Polsce to tak tęsknię za nią bardzo, ale od jakiegoś czasu powrót do Irlandii, w której mieszkamy już od kilku lat, jest dla nas powrotem do domu.


Z ręką na sercu przyznaję się do tęsknoty za naszymi ścieżkami i codziennymi rytmami dnia. W końcu to w mojej i tylko mojej kuchni wiem gdzie i co znaleźć. I to bardzo mi pasuje!


Wracając do sałatki, wrzuciłam do niej jagody goji i pokropiłam olejem lnianym. Obie rzeczy dodały jej wielu wartościowych witamin, co nie pozostaje bez znaczenia, szczególnie  jeśli karmi się piersią żarłoczne dziecko;)


O samych jagodach i oleju lnianym można przeczytać mnóstwo artykułów w internecie. Lista pozytywnych właściwości jest bardziej niż imponująca! Zachęcam zapytać dr Google i zagłębić się dokładnie w lekturę. Warto!



Składniki: (tym razem na jedną porcję)

*      kilka liści sałaty
*      garść rukoli
*      łyżeczka oleju lnianego
*      pół łyżeczki soku z cytryny
*      1/4 czerwonej papryki
*      pół jabłka
*      ok. 15 nasion jagód goji

Do dzieła:

Sałatę i rukolę opłukać. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać rukolę. Wszystko pokropić sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszać.

Paprykę pokroić w paski, jabłko pokroić w cienkie plastry. Dorzucić do sałaty, nie mieszać.

Wszystko posypać jagodami. Podawać tuż po wykonaniu.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com