Sałata z kiełkami, granatem i awokado

Słońce zaczyna dziarsko świecić co oznacza, że lato całkiem blisko. Stąd większy u mnie apetyt na coś lekkiego, wiosenno-letniego. Taka właśnie jest ta sałatka. Łączy w sobie chrupkość świeżej sałaty, orzechowy smak kiełków rzodkiewki i brokułów oraz słodycz krwistego granatu.


No właśnie granat...owoc przez nas uwielbiony. Nasza córka potrafi zjeść go dosłownie do ostatniego ziarenka i z nikim się nim nie podzielić ;) Mamy też sprawdzony i szybki sposób na jego efektowne obranie. Postaram się wkrótce nim z Wami podzielić.


Smacznego wcinania!




Składniki:

* 150 g mixu sałat
* 40 g kiełków ( u nas brokuła i rzodkiewki)
* 30 g ziaren słonecznika
* ½ średniego awokado
* 4 łyżki granatu

* dresing do sałaty: 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka miodu + 2 łyżki oliwy

Do dzieła:

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z kiełkami. Następnie przygotować dresing i polać sałatę, wymieszać do połączenia.

Granat obrać, awokado pokroić na małe kawałki, mogą być plasterki lub zwykła kostka. Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Sałatę z kiełkami i dresingiem posypać kawałkami awokado, granatem i słonecznikiem.

Podawać tuż po przygotowaniu i zajadać do ostatniego listka. Nie polecam przechowywania, ponieważ zarówno dresing jak i granat nie wyglądają zbyt apetycznie.

Smacznego!



Komentarze

  1. Zrobiłam ją z podwójnej porcji,zniknęła ze stołu w mgnieniu oka a wszyscy byli nią po prostu zachwyceni :-) Następnym razem dodam tylko więcej awokado :-) Dziękuję za przepis i polecam wszystkim.Będziecie zachwyceni jej smakiem!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowała...awokado nigdy za dużo, jest super zdrowe i smaczne :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com