Sałata z kiełkami, granatem i awokado
Słońce zaczyna dziarsko świecić co oznacza, że lato całkiem blisko. Stąd większy u mnie apetyt na coś lekkiego, wiosenno-letniego. Taka właśnie jest ta sałatka. Łączy w sobie chrupkość świeżej sałaty, orzechowy smak kiełków rzodkiewki i brokułów oraz słodycz krwistego granatu.
No właśnie granat...owoc przez nas uwielbiony. Nasza córka potrafi zjeść go dosłownie do ostatniego ziarenka i z nikim się nim nie podzielić ;) Mamy też sprawdzony i szybki sposób na jego efektowne obranie. Postaram się wkrótce nim z Wami podzielić.
Smacznego wcinania!
Składniki:
* 150 g mixu sałat
* 40 g kiełków ( u nas brokuła i rzodkiewki)
* 30 g ziaren słonecznika
* ½ średniego awokado
* 4 łyżki granatu
* dresing do sałaty: 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka miodu
+ 2 łyżki oliwy
Do dzieła:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z kiełkami.
Następnie przygotować dresing i polać sałatę, wymieszać do połączenia.
Granat obrać, awokado pokroić na małe kawałki, mogą być
plasterki lub zwykła kostka. Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Sałatę z kiełkami i dresingiem posypać kawałkami awokado, granatem
i słonecznikiem.
Podawać tuż po przygotowaniu i zajadać do ostatniego
listka. Nie polecam przechowywania, ponieważ zarówno dresing jak i granat nie
wyglądają zbyt apetycznie.
Smacznego!
Zrobiłam ją z podwójnej porcji,zniknęła ze stołu w mgnieniu oka a wszyscy byli nią po prostu zachwyceni :-) Następnym razem dodam tylko więcej awokado :-) Dziękuję za przepis i polecam wszystkim.Będziecie zachwyceni jej smakiem!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała...awokado nigdy za dużo, jest super zdrowe i smaczne :) Ściskam!
OdpowiedzUsuń