Szpinakowa tarta z boczkiem, porem i pieczarkami
Dziś ciąg dalszy moich przygód z tartą. Po całkiem dużym smakowym sukcesie tej pierwszej (przepis TUTAJ), postanowiłam znowu ją zrobić. Tym razem może dodać do ciasta szpinaku (?). Czemu nie, w końcu mam go sporo w lodówce.
Pomysł trafiony, bo znowu było smacznie i aromatycznie. Tarta świeżo wyjęta z piekarnika znikała z talerzy. Moja córka miała ten typowy dla niej uśmiech kiedy coś jej wyjątkowo smakuje. Aż miło patrzeć, kiedy rodzina pałaszuje coś z takim zacięciem i w takim tempie! W końcu dla nich to wszystko gotuję, więc taki widok uszczęśliwia i motywuje :)
A skoro tarta tak smakowała 4,5 letniej dziewczynce, to jestem pewna, że i Wy nie będziecie mogli się od niej oderwać. Zachęcam do zrobienia już dziś.
Składniki:
TARTA:
*
40 g świeżego szpinaku*
*
100 g masła
*
180 g mąki
*
1 łyżeczka soli
*
3 łyżeczki wody
FARSZ:
*
125 g boczku
*
1 por (jasna część)
*
6 średnich pieczarek
*
3 jajka
*
ser mozzarella
*
sól i pieprz
*
pieprz cayenne
*
oliwa
Do dzieła:
Szpinak zmiksować na papkę. Jeśli chodzi o
ciasto na tartę, to procedura podobna jak przy tej pierwszej: należy mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz
masło. Wszystko rozetrzeć
palcami, następnie szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo wodę i zmiksowany szpinak. Z tak powstałej masy uformować
kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około
30 minut.
Piekarnik należy nagrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować na lekko
posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać
widelcem (jak na załączonym zdjęciu).
Formę z ciastem przykryć
papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec
przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.
Pieczarki i por
pokroić na cienkie plasterki.
Boczek pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażamy pieczarki, tak by wypuściły i
odparowały sok. Osobno podsmażamy por,
także na oliwie. Na samym końcu smażymy boczek do zarumienienia.
Na podpieczonym spodzie tarty wykładamy pieczarki, por i
boczek (można wszystko pomieszać i włożyć razem albo warstwowo- każdy składnik stanowi
jedną warstwę).
W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i
pieprzami i wylać na warzywa
Na samym końcu rozkładamy pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę.
Piec przez około 25 minut, aż masa się
zetnie i lekko zrumieni.
Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego!
* jeśli używacie szpinaku mrożonego, należy go dokładnie odcedzić, ponieważ zawarta w nim woda sprawi, że ciasto nie będzie właściwej konzystencji
* jeśli używacie szpinaku mrożonego, należy go dokładnie odcedzić, ponieważ zawarta w nim woda sprawi, że ciasto nie będzie właściwej konzystencji
Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam ciepło:)
UsuńCzy zamiast zwykłego masła może być klarowane?
OdpowiedzUsuńTak można zastąpić klarowanym, ale ze względu na większą ilość tłuszczu zmniejszyłabym ilość do ok. 80 g, powinno także być zimne. Ściskam:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńraquaeXpers_re Khaled Marte https://wakelet.com/wake/J3Ke7PS_0ZNYgau46eTUu
OdpowiedzUsuńkennbeadsmorab
trosmaulru Zachary Duhon https://www.furrytailsdogworld.co.uk/profile/Perimeter-Download-Crack-With-BEST-Full-Game/profile
OdpowiedzUsuńununpropoc