Szpinakowa tarta z boczkiem, porem i pieczarkami

Dziś ciąg dalszy moich przygód z tartą. Po całkiem dużym smakowym sukcesie tej pierwszej (przepis TUTAJ), postanowiłam znowu ją zrobić. Tym razem może dodać do ciasta szpinaku (?). Czemu nie, w końcu mam go sporo w lodówce.


Pomysł trafiony, bo znowu było smacznie i aromatycznie. Tarta świeżo wyjęta z piekarnika znikała z talerzy. Moja córka miała ten typowy dla niej uśmiech kiedy coś jej wyjątkowo smakuje. Aż miło patrzeć, kiedy rodzina pałaszuje coś z takim zacięciem i w takim tempie! W końcu dla nich to wszystko gotuję, więc taki widok uszczęśliwia i motywuje :)


A skoro tarta tak smakowała 4,5 letniej dziewczynce, to jestem pewna, że i Wy nie będziecie mogli się od niej oderwać. Zachęcam do zrobienia już dziś.


Tarta, szpinak, pieczarki, por i boczek, ptysiu mietowy

Tarta, szpinak, por, boczek, pieczarki, ptysiu mietowy

Tarta, szpinak, por, pieczarki, boczek, ptysiu mietowy

Tarta, pieczarki, por, boczek, szpinak, ptysiu mietowy


Składniki:

TARTA:

*      40 g świeżego szpinaku*
*      100 g masła
*      180 g mąki
*      1 łyżeczka soli
*      3 łyżeczki wody


FARSZ:

*      125 g boczku
*      1 por (jasna część)
*      6 średnich pieczarek
*      3 jajka
*      ser mozzarella
*      sól i pieprz
*      pieprz cayenne
*      oliwa


Do dzieła:

Szpinak zmiksować na papkę. Jeśli chodzi o ciasto na tartę, to procedura podobna jak przy tej pierwszej: należy mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Wszystko rozetrzeć palcami, następnie szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo wodę i zmiksowany szpinak. Z tak powstałej masy uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik należy nagrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem (jak na załączonym zdjęciu).

Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.

Pieczarki i por  pokroić na  cienkie plasterki. Boczek pokroić w kostkę.

Na oliwie podsmażamy pieczarki, tak by wypuściły i odparowały sok. Osobno  podsmażamy por, także na oliwie. Na samym końcu smażymy boczek do zarumienienia.

Na podpieczonym spodzie tarty wykładamy pieczarki, por i boczek (można wszystko pomieszać i włożyć razem albo warstwowo- każdy składnik stanowi jedną warstwę).

W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzami i wylać na warzywa

Na samym końcu rozkładamy pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę.

Piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.


Podawać jeszcze ciepłą. Smacznego!

* jeśli używacie szpinaku mrożonego, należy go dokładnie odcedzić, ponieważ zawarta w nim woda sprawi, że ciasto nie będzie właściwej konzystencji

Komentarze

  1. Czy zamiast zwykłego masła może być klarowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zastąpić klarowanym, ale ze względu na większą ilość tłuszczu zmniejszyłabym ilość do ok. 80 g, powinno także być zimne. Ściskam:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com