Bułeczki w 1h...szybko, smacznie i na temat!

Te bułeczki są bardzo smaczne i co szczególnie dla mnie ważne, szybkie do przygotowania;) 


W 1h mamy je już na stole. Przepisem podzieliła się moja teściowa. To właśnie u niej mieliśmy okazję pałaszować je świeżo wyjęte z piekarnika. Moje nie są może oryginalne w kształcie, ale równie smaczne.


Możecie zmodyfikować dodatki, zamiast mixu ziaren dodać Wasze ulubione pestki, otręby czy sezam. Jeśli zdecydujecie się na niedodawanie niczego, to pamiętajcie, że wtedy ilość mąki należy zwiększyć ;)


To, co lubię w takich wypiekach to to, że można nadwyżki zamrozić i potem cieszyć się świeżym pieczywem bez konieczności spędzania dodatkowego czasu w kuchni.

 

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę dobrej nocy!



bulki, ptysiu mietowy



bulki, ptysiu mietowy

bulki, ptysiu mietowy


Składniki:

*      250 g wody
*      20 g oleju
*      500 g mąki razowej lub pszennej
*      70 g ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego, otręby)
*      40 g świeżych drożdży
*      1 łyżeczka cukru
*      1 łyżeczka soli

Do dzieła:

Metoda klasyczna:

Najpierw należy zrobić rozczyn (krok po korku TUTAJ). Pamiętajcie, że wszystkie składniki na rozczyn odlicza się z przepisu.

Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki z listy.

Ciasto wyrobić (około 15 minut) aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo kleiło do dłoni.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Uformować bułeczki (dowolnej wielkości), wyłożyć na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach C.

Smacznego!

Thermomix:

Wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności w naczyniu miksującym (mokre, suche, na końcu drożdże): 3 minuty/Interwał.


Reszta jak powyżej…paragraf 4.

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com