Bułeczki w 1h...szybko, smacznie i na temat!
Te bułeczki są bardzo smaczne i co szczególnie dla mnie ważne, szybkie do przygotowania;)
W 1h mamy je już na stole. Przepisem podzieliła się moja teściowa. To właśnie u niej mieliśmy okazję pałaszować je świeżo wyjęte z piekarnika. Moje nie są może oryginalne w kształcie, ale równie smaczne.
Możecie zmodyfikować dodatki, zamiast mixu ziaren dodać Wasze ulubione pestki, otręby czy sezam. Jeśli zdecydujecie się na niedodawanie niczego, to pamiętajcie, że wtedy ilość mąki należy zwiększyć ;)
To, co lubię w takich wypiekach to to, że można nadwyżki zamrozić i potem cieszyć się świeżym pieczywem bez konieczności spędzania dodatkowego czasu w kuchni.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę dobrej nocy!
Składniki:
*
250 g wody
*
20 g oleju
*
500 g mąki razowej lub pszennej
*
70 g ziaren (słonecznika, dyni, siemienia
lnianego, otręby)
*
40 g świeżych drożdży
*
1 łyżeczka cukru
*
1 łyżeczka soli
Do dzieła:
Metoda klasyczna:
Najpierw należy zrobić rozczyn
(krok po korku TUTAJ).
Pamiętajcie, że wszystkie składniki na rozczyn odlicza się z przepisu.
Do przesianej mąki dodać rozczyn
i pozostałe składniki z listy.
Ciasto wyrobić (około 15 minut)
aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo
kleiło do dłoni.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Uformować bułeczki (dowolnej wielkości),
wyłożyć na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!
Thermomix:
Wszystkie
składniki umieścić w podanej kolejności w naczyniu miksującym (mokre, suche, na
końcu drożdże): 3 minuty/Interwał.
Reszta jak powyżej…paragraf 4.
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?