Bułki maślane...smaczne rozpoczęcie dnia!

Z wielką radością dzielę się z Wami przepisem, nie moim, a mojej teściowej, na te małe cudeńka. Jest to chyba najbardziej znana wersja, bo znaleźliśmy ją także w książce „Dobre Gotowanie“. Dla tych, którzy jej nie posiadają, polecam sprawdzić poniżej.


Bułeczki maślane...idealne nie tylko do porannej czarnej kawy. Z wielką dumą można zapakować je na słodki lunch dla Waszych pociech, zabrać na spacer z dzieckiem lub przyjaciółmi.


Oczywiście jak to z takimi wypiekami bywa, najlepiej smakują pierwszego dnia (przynajmniej mi). Ja jestem jednak fanką drożdżowych wypieków wyjętych niemal prosto z piekarnika. Zawsze też przy okazji takich wypieków podkreślam, że nadwyżki można zamrozić (co też jest fajną opcją dla zapracowanych jak ja mam).


Nie ma co tu się za bardzo rozwijać and zaletami, jak upieczecie sami się przekonacie. Do dzieła przyjaciele!


bułki maślane, ptysiu miętowy



bułki maślane, ptysiu miętowy

bułki maślane, ptysiu miętowy


Składniki:

*      40 g drożdży
*      100 g cukru
*      cukier waniliowy
*      2 żółtka
*      250 ml mleka 
*      500 g mąki
*      70 g miękkiego masła
*      ½ łyżeczka soli

Do dzieła:

Metoda klasyczna:

Najpierw należy zrobić rozczyn (krok po korku TUTAJ). Pamiętajcie, że wszystkie składniki na rozczyn odlicza się z przepisu.

Mąkę wysypać do miski, na środku zrobić mały dołek i do niego wylać delikatnie rozczyn. Dodać resztę składników z listy i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia (ok. ½ h), następnie z ciasta wycinać bułeczki przy użyciu np. niezbyt szerokiej szklanki (od Was będzie zależeć jakiej wielkości mają być).

Wstawić do ciepłego piekarnika i piec- czas 20-25 minut, temperatura 180-200 stopni C.

Opcjonalnie (jak u nas) bułeczki możecie posypać kruszonką, nadziewać owocami, kawałkami czekolady itd.

Smacznego!

Thermomix:

Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i mleko, wymieszać- czas 1,5 min/temperatura 50 stopni C/obroty 5.

Dołożyć resztę składników wg podanej kolejności i wyrobić- czas 1,5 min/obroty Interwał.


Reszta jak powyżej...paragraf  3.

Komentarze

  1. oj widzę już co upiekę w weekend :) dziękuje za inspirację :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co Małgosiu, cieszę się, że skorzystasz z przepisu. Pozdrawiam :)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com