Domowy majonez

Majonez, obok dobrej jakości ketchupu jest niemal zawsze w naszej lodówce. Ja lubię sałatki z jego dodatkiem,  a nasza starsza córka smaruje nim np. kanapki.
 

Nie zawsze mam czas na zrobienie takiego domowego majonezu. No może z czasem na jego zrobienie nie jest tak źle, bo naprawdę zajmuje to tylko kilka minut. Gorzej już jest z jego wykorzystaniem, bo taki domowy, nienapakowany konserwantami majonez, ma krótszy okres przydatności. Dlatego przed jego zrobieniem musicie mieć plan na jego dobre wykorzystanie ;)


Dla mnie tym razem był dodatkiem do jednej z ulubionych sałatek i sosu czosnkowego. Polecam Wam pobawić się przyprawami i zrobić jakiś smakowy majonez. Poniżej to jeden z podstawowych przepisów, ale jeśli dodacie ostrej lub słodkiej papryki, czosnek lub płatki chilli, będziecie mieć całkiem oryginalną, pikantną wersję.

 

Polecam i smacznego! 


majonez, ptysiu mietowy


Składniki:

*     1 jajko
*     2 łyżeczki musztardy (u nas musztarda rosyjska Kamis)
*     ½ łyżeczki białego pieprzu
*     1 łyżeczka cukru
*     ½ łyżeczki soli
*     sok z ½ cytryny
*     300 ml oleju

Do dzieła:

Jajko dla bezpieczeństwa sparzyć. Wszystkie składniki (oprócz oleju) wrzucić do naczynia i miksować/ucierać przez około 1-2 minuty. Po tym czasie dalej miksować, wlewając powoli olej, małą strużką.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu lub słoiku przez kilka dni.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com