Domowy majonez
Majonez, obok dobrej
jakości ketchupu jest niemal zawsze w
naszej lodówce. Ja lubię sałatki z jego dodatkiem, a nasza starsza córka
smaruje nim np. kanapki.
Nie zawsze mam czas na zrobienie takiego domowego majonezu. No może z czasem na jego zrobienie nie jest tak źle, bo naprawdę zajmuje to tylko kilka minut. Gorzej już jest z jego wykorzystaniem, bo taki domowy, nienapakowany konserwantami majonez, ma krótszy okres przydatności. Dlatego przed jego zrobieniem musicie mieć plan na jego dobre wykorzystanie ;)
Dla mnie tym razem był dodatkiem do jednej z ulubionych sałatek i sosu czosnkowego. Polecam Wam pobawić się przyprawami i zrobić jakiś smakowy majonez. Poniżej to jeden z podstawowych przepisów, ale jeśli dodacie ostrej lub słodkiej papryki, czosnek lub płatki chilli, będziecie mieć całkiem oryginalną, pikantną wersję.
Polecam i smacznego!
Składniki:
*
1
jajko
*
2 łyżeczki musztardy (u nas musztarda rosyjska Kamis)
*
½ łyżeczki białego
pieprzu
*
1 łyżeczka cukru
*
½ łyżeczki soli
*
sok z
½ cytryny
*
300 ml
oleju
Do dzieła:
Jajko dla bezpieczeństwa
sparzyć. Wszystkie składniki
(oprócz oleju) wrzucić do naczynia i miksować/ucierać przez około 1-2 minuty.
Po tym czasie dalej miksować, wlewając powoli olej, małą strużką.
Przechowywać w szczelnym
opakowaniu lub słoiku przez kilka dni.
Smacznego!
31 year-old Analyst Programmer Kalle Goodoune, hailing from North Vancouver enjoys watching movies like "Truman Show, The" and Table tennis. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a Ferrari 250 GT California. znajdz tutaj
OdpowiedzUsuń