Składniki: (4 porcje)
Kurczak:
*
4 piersi z kurczaka
*
panierka panko
bądź bułka tarta około 100g
*
mąka 100g plus
2 łyżki stołowe do sosu
*
1 jajko
Curry:
*
3 cebule
szalotki
*
3 średnie
marchewki
*
5 ząbków
czosnku
*
3 liście
laurowe
*
2 łyżki
przyprawy curry
*
800 mln bulionu
z kurczaka
*
1 łyżeczka
przyprawy garam masala (opcjonalnie)
*
1 łyżka
brązowego cukru
*
2 łyżki sosu
sojowego
*
sok
z połowy limonki
*
6 łyżek oleju roślinnego
*
sól
*
biały pieprz
*
ryż (dla 4
osób)
Do dzieła:
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka (palnik na średnim ogniu) i dodać 3 łyżki
oleju. Obrać czosnek pokroić i wrzucić do garnka. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować wsypać przyprawę curry i dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki i również
wymieszać. Następnie dodać bulion, liście laurowe i gotować około 15-20 min na średnim ogniu.
Po tym czasie dodajemy przyprawę garam masala, brązowy cukier i sos sojowy, dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy sok z limonki. Gotujemy do czasu aż marchewka zmięknie.
Wszystko przecedzamy na sicie, sos wkładamy ponownie do garnka i stawiamy na małym ogniu.
Kurczaka myjemy, osuszamy
i oczyszczamy z błonek. Wsypujemy mąkę, a do niej pół łyżeczki soli i
1/4 łyżeczki białego pieprzu mieszamy razem, do tego wkładamy piersi
kurczaka, tak żeby z każdej strony były dokładnie obsypane mąką. Następnie
takiego kurczaka wkładamy do rozbitego jajka i dalej do panko/bułki tartej.
Na średnim ogniu rozgrzewamy
patelnię, na nią wlewamy 3 łyżki oleju i smażymy piersi kurczaka. Smażymy aż
kurczak się wypiecze i będzie miał złocisty kolor.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
zrobię :) już dodałam do zakładek i zrobię w najbliższym czasie :) wszystko co już w nazwie ma curry trafia w moje gusta
OdpowiedzUsuńZatem trzymam kciuki żeby i ta wersja Ci smakowała. Pozdrawiam :)
Usuń22 year old Senior Editor Danny Terbeck, hailing from Levis enjoys watching movies like "Resident, The" and Baseball. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a Ford GT40. przydatne strony
OdpowiedzUsuń