Katsu Curry

Kurczak w panierce, plus ryz z sosem, na pierwszy rzut oka danie to wygląda niepozornie, ale wystarczy zamknąć oczy i powąchać i już wiemy ze mamy do czynienia z czymś niebanalnym.


Do kurczaka wykorzystaliśmy japońską panierkę Panko, którą można znaleźć w irlandzkim bądź angielskim Tesco (niestety nie wiem jak to wygląda gdzie indziej, może ktoś z Was spotkał te panierkę  w polskim sklepie?). Nadaje ona kurczakowi dodatkowej chrupkości, zachowując jego soczystość . Jeśli nie macie Panko to nic straconego użyjcie naszej polskiej bułki tartej, taki kurczak też jest smaczny.


Idealnym uzupełnieniem do  kurczaka i ryżu jest  znane z Japonii katsu curry. Prawdopodobnie popularność tej potrawy tam, jest porównywalna ze schabowym u nas. Oczywiście każda japońska gospodyni ma inne patenty na podkręcenie tego curry. Ja zapraszam do spróbowania mojej wersji. Dużym plusem  sosu jest łatwość i szybkość przygotowania.


Pozdrawiam

Kuba





katsu curry piers kurczaka w panierce sos curry ryz panko


Składniki: (4 porcje)

Kurczak:
*      4 piersi z kurczaka
*      panierka panko bądź bułka tarta około 100g
*      mąka 100g plus 2 łyżki stołowe do sosu
*      1 jajko

Curry:
*      3 cebule szalotki
*      3 średnie marchewki
*      5 ząbków czosnku
*      3 liście laurowe
*      2 łyżki przyprawy curry
*      800 mln bulionu z kurczaka
*      1 łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie)
*      1 łyżka brązowego cukru
*      2 łyżki sosu sojowego
*      sok z połowy limonki
*      6 łyżek oleju roślinnego
*      sól
*      biały pieprz
*      ryż (dla 4 osób)

Do dzieła:

Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka (palnik na średnim ogniu) i dodać 3 łyżki oleju. Obrać czosnek pokroić i wrzucić do garnka. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować wsypać przyprawę curry i dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki i również wymieszać. Następnie dodać bulion, liście laurowe i gotować około 15-20 min na średnim ogniu. 

Po tym czasie dodajemy przyprawę garam masala, brązowy cukier i sos sojowy, dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy sok z limonki. Gotujemy do czasu aż marchewka zmięknie.

Wszystko przecedzamy na sicie, sos wkładamy ponownie do garnka i stawiamy na małym ogniu.

Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Wsypujemy mąkę, a do niej pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki białego pieprzu mieszamy razem, do tego wkładamy piersi kurczaka, tak żeby z każdej strony były dokładnie obsypane mąką. Następnie takiego kurczaka wkładamy do rozbitego jajka i dalej do panko/bułki tartej.

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię, na nią wlewamy 3 łyżki oleju i smażymy piersi kurczaka. Smażymy aż kurczak się wypiecze i będzie miał złocisty kolor.

Podajemy z ryżem.
Smacznego!



Komentarze

  1. zrobię :) już dodałam do zakładek i zrobię w najbliższym czasie :) wszystko co już w nazwie ma curry trafia w moje gusta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem trzymam kciuki żeby i ta wersja Ci smakowała. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com