Mocno czekoladowe brownie z orzechami i wiśniami
Próbowaliście kiedyś brownie Jamiego Olivera? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie. Jest cudowne! Doskonale wilgotne w środku i mocno czekoladowe. Nie ma nic lepszego po ciężkim, pracowitym tygodniu niż kubek gorącej kawy i kawałek, albo trzy takiego wyrazistego ciasta. Ja już nie mogę się doczekać kiedy upiekę je po raz kolejny.
Do mojej wersji dodałam orzechy włoskie i wiśnie, które wcześniej posłużyły do przygotowania nalewki. Ta owocowa nutka jest dodatkowym walorem tego ciasta. Koniecznie spróbujcie, nawet bez jakichkolwiek dodatków.
Rozkosz gwarantowana!
Składniki:
*
250 g
niesolonego masła
*
200 g
dobrej jakości gorzkiej czekolady (przynajmniej 70%)
*
80 g
kakao
*
65 g mąki
pszennej
*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*
360 g
cukru pudru
*
4 duże jajka
*
60 g
orzechów (opcjonalnie)
*
70 g
suszonych wiśni (opcjonalnie)
Do dzieła:
Nagrzej piekarnik do 180
stopni C. Dużą blaszkę (24cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, dodaj masło i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj orzechy i
wiśnie (jeśli ich używasz) i dokładnie wymieszaj.
Do osobnej miski przesiej
mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj cukier puder i wymieszaj suche
składniki. Dodaj czekoladę z orzechami i wymieszaj.
Będzie to gęsta masa, ale
postaraj się dokładnie wymieszać.
Jajka lekko ubij mikserem
(ja użyłam Thermomixa) i dodaj do masy. Powoli wymieszaj do powstania
jednolitej masy.
Ciasto wyłóż na blaszkę,
wyrównaj. Piecz przez około 25 minut. Brownie powinno być wilgotne i lekko ciągnące w środku, więc nie piecze się go jak innych ciast to
suchego patyczka.
Zostaw do całkowitego
ostygnięcia w blaszce. Następnie wyjmij i pokrój na kwadraty.
Smacznego!
Gratuluję https://google.pl
OdpowiedzUsuń