Lody śmietankowe z malinami i młodym jęczmieniem
Świat ciągle się zmienia, niesutannie i nieuchwytnie. Mimo to, wciąż wracamy do tych samych uczuć, doznań, miejsc i pór roku. Otwieramy drzwi, by wpuścić troche świeżego powietrza, jednoznacznie zapraszając do siebie lato, te gorące, pełne dojrzałych i soczystych doznań…także kulinarnych.
Przecieram ze zdziweniem oczy kiedy patrzę na kartki z kalendarza, które nie pytając o zdanie zmieniają się niemal za mrugnięciem powieki. Świat jest szalony, podąża swoim rytmem. Jest dla mnie za szybki. Nieprzestaję jednak za nim biec. Ledwo dysząc czasem udaje mi się dorównać kroku i wtedy odpoczywam, by za jakiś czas znowu z dwojoną siła pędzić przed siebie…
Takim sposobem zatoczyłam niezłe koło i zrobiłam lody, choć wydawało mi się, że te ostatnie były jeszcze wczoraj. Eksperyment z młodym jęczmieniem wyszedł całkiem sympatycznie. Spróbujcie sami…smacznego podążania za zegarem;)
Składniki:
*
250 g serka
mascarpone
*
300 mln
śmietany 30% lub 36%
*
5 łyżek
cukru pudru
*
1 laska
wanilii
*
½ szklanki
malin (mogą być też mrożone)
*
1 łyżeczka
młodego jęczmienia
Do dzieła:
Mascarpone i śmietanę wymieszać
razem. Z wanilii wyjąć ziarenka- odciąć końcówki, przekroić wzdłuż laskę i
nożem lub łyżeczką wyskrobać masę waniliową. Połączyć z cukrem pudrem.
Masę śmietanową ubijamy na
sztywno, (ok. 5 minut), pod koniec ubijania dodajemy cukier wymieszany
z wanilią i jęczmień. Miksujemy. Na sam koniec dodajemy maliny, nie
miksujemy ale mieszamy szpatułką.
Przekładamy do naczynia (u mnie
zwykła blaszka) lub do foremek na lody i wkładamy do zamrażalnika na
przynajmniej 3h (najlepiej na całą noc). Po zamrożeniu można polać czekoladą
(opcjonalnie).
Pamiętajcie żeby lody wyjąć
z lodówki na około 10 minut przed jedzeniem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?