Zupa z młodych buraków... botwinka

Przez ramię zagląda mi koleżanka z pracy i pyta co dziś mam na lunch. Dziwi się bardzo, gdy odpowiadam, że zupę z buraków. Z buraków? – pyta zdziwiona. To musi dziwnie smakować. Ciekawe co by powiedziała jak zobaczyłaby zupę z kiszonych ogórków;)?


Uwielbiam buraczki, surowe w koktajlach (mają największą ilość witamin, błonnika i kwasu foliowego), te gotowane w zupie czy pieczone w piekarniku. Czerwone do mnie przemawia!


W Irandii mieszkam już kilka lat i wciąż zadziwia mnie ich strach przed próbowaniem nowych rzeczy. Na steka za to rzucają się jak ‘bezzębny na suchary’.


Takim oto sposobem przepisem podzieliłam się nie tylko w pracy, ale i tutaj. Taką zupę robi też moja mama. Kusi swoim kolorem i oryginalnością.  



zupa, mlode buraki, ptysiu mietowy



Składniki:

*      1 porcja rosołowa (lub bulion warzywny)
*      3 szklanki pokrojonych liści buraka wraz z łodygami
*      2 liście laurowe
*      5 ziarenek ziela angielskiego
*      1 pęczek koperku
*      sól
*      200 mln kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
*      4 ugotowane jajka + ziemniaki z boczkiem (dodatek do zupy)


Do dzieła:

Porcję rosołową starannie oczyścić i wrzucić do garnka, zalać ok. 6 szklankami wody. Przyprawić solą, doprowadzić do wrzenia (pamiętajcie o usuwaniu zbierającego się szumu). Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

W tym czasie przygotować liście buraków: buraczki wraz z łodygami pokroić w kostkę, liście zostawić na później. Wrzucić do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie.  Gotuj do miękkości na małym ogniu. Na sam koniec wrzuć poszatkowane liście. Dopraw śmietaną lub jogurtem (pamiętaj żeby zahartować* jogurt). Zupę wyłączyć. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i koperkiem w towarzystwie ziemniaków z boczkiem.

Smacznego!


*      Hartowanie: do miseczki wlej śmietanę/jogurt i dodaj taką samą ilość gorącej zupy, dokładnie wymieszaj i dopiero dodaj do zupy.


Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com