Orzechowe policzki...czyli lekkie, słodkie i napakowane ciasteczka

Lubię wstawanie wcześnie rano, ale tylko jeśli to nie budzik mnie budzi, ale moje wypoczęte ciało. Umysł powoli się rozgrzewa do działania, ciało też. Leniwie i bez pośpiechu wyciągam stopy spod ciepłej kołdry, badam podłogę...dość zimna, ale wciąż nie na tyle by schować nogi spowrotem. Tak więc leniwie, bez pośpiechu, w swoich rytmach, wstawać co rano...marzenie prawda?


Zazwyczaj jesteśmy dręczeni rozlegającym się po naszych głowach jednym wielkim brzęczeniem. Ja już sprawdzałam wiele melodii, od muzyki klasycznej po jakieś rockowe brzmienie…tak by wstawało się jednak nieco przyjemniej. Wszystkie próby skonczyły się na całkowitym wyparciu tych właśnie kawałków z ulubionej playlisty. 


Zatem cokolwiek by mi ten budzik nie śpiewał, jego drżenie przyprawia mnie o dreszcze. No chyba, że w danym dniu czeka na mnie jakieś miłe zdarzenie. Wtedy umysł tylko czeka na te dźwięki, by poderwać się i z uśmiechem ruszać do działania. Obyśmy takich poderwań ciała, ducha i umysłu mnieli znacznie więcej! Ja dziś ‘podrywam’ Was delikatnymi, choć napakowanymi smacznymi chrupnięciami orzechów i wiórków kokosowych, ciasteczkami. No dajcie się poderwać…choćby z kanapy!



ciasteczka, ptysiu mietowy



ciasteczka, ptysiumietowy


Składniki:

*      100 g niesolonego masła
*      ½ szklanki tahini (pasty z prażonych ziaren sezamu)
*      ½ szklanki masła orzechowego
*      ½ szklanki brązowego cukru
*      1 jajko
*      1 banan (bardzo dojrzały)
*      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*      1i ½ szklanki mąki pszennej
*      ½ łyżeczki sody oczyszczonej
*      ½ łyżeczki proszku do pieczenia
*      1 szczypta soli
*      ½ szklanki orzechów włoskich (posiekanych na mniejsze kawałki0
*      ½ szklanki wiórków kokosowych

Do dzieła:

Zmiksuj na jednolitą masę tahini, masło orzechowe, masło i cukier. Dodaj jajko, banana i wanilię. Ponownie zmiksuj.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i  sól.

Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Do jednolitej masy dodaj posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką.

Przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (jeśli to niemożliwe to na kilka godzin by masa zgęstniała).

Po tym czasie wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Małą łyżką nabieraj masę na dłonie, rób kulkę wielkości orzecha włoskiego i układaj w dość dużych odstępach na blaszce (dłonie regularnie nawilżaj zimną wodą, by masa do nich nie przywierała). Następnie każdą z nich rozpłaszcz albo dłonią albo widelcem.

Piecz przez około 10-12 minut do zarumienienia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com