Placuszki z cukinii
Lubię tu posiedzieć, postukać w klawiaturę, oderwać się od dźwięków pralki, zmywarki i krzyków z ulicy. Znikam i znowu wracam.
Chyba tak właśnie mam, że trudno mi być tak
zawsze, jednostajnie i codziennie. Coś jest jednak przyciągającego, szczególnie
w powrotach. Wracam niby do tego samego, ale z za każdym razem z innym zapałem
i energią.
Myśli zaplatam w
chałkę, marzenia wciskam w pierogi, a łzy chowam w rosole. Na talerzu jest
wszystko, od nas zależy co i jak dużo siebie na nim położymy. W końcu gotuje się
z miłości, sympatii do ludzi, a nie do samego jedzenia prawda?
Takim krótkim słowem na środę zapraszam na placuszki cukiniowe ;)
Składniki:
* 2 kabaczki (cukinie)
* pęczek szczypiorku
* 1 jajko
* garść szpinaku
* 2 łyżki mąki (pszennej lub owsianej)
* sól morska
* 1 łyżeczka przyprawy piri piri (lub ostrej papryki)
* 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
Do dzieła:
Kabaczek
zetrzeć na tarce: jeden na grubych oczkach, a drugi na średnich. Szczypiorek i
szpinak posiekać i dodać do cukinii.
Dodać przyprawy
i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie odlać powstały z
kabaczka płyn. Dodać jajko i mąkę. Dokładnie wymieszać i smażyć na średnim
ogniu, z obu stron do zarumienienia.
Podawać tuż po
przygotowaniu, najlepiej z domowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
ciesze się że wróciłaś!!!!
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę. Jeszcze nabieram rozpędu ;) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń