Azjatyckie smaki w irlandzkim ogródku...czyli aromatyczny warzywniak inaczej
Od czego tu dziś zacząć? Na czym sie skupić? W co włożyć dłonie swe? Może w torebkę fasoli jak w Amelii?
Zamknąć na chwile oczy i przenieść się gdzieś, gdzie kolory
tanczą we wszystkich swych odcieniach. Jest ciepło, słychać szum fal, czuć
słodki, lekko miodowy zapach lipy. Pomarzyc, ludzka rzecz, ale otwieram oczy i
widze niekonczącą się listę rzeczy do zrobienia...wszystko na dziś.
Zatem zabieram się do pracy, a Wam
proponuję zaoszczędzić troche czasu i przygotować tą pyszną i lekką potrawę.
Zajmię Wam dosłownie dwadzieścia minut, wieć na resztę zadań będziecie mieć
całkiem dużo czasu;) Pozdrawiam!
Składniki: (dla 1 bardzo głodnej osoby lub 2 mniej)
* 1 pierś kurczaka
* pół czerwonej papryki
* 5 pieczarek
* garść groszku cukrowego
* garść orzechów nerkowca
* 2 łyżki oleju sezamowego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
* 1 ząbek czosnku
* 100 g makaronu chińskiego (u mnie jajecznego)
Do dzieła:
Najpierw
należy przygotować wszystkie składniki: piersi kurczaka pokroić w wąskie
paseczki. Imbir posiekać w kostkę lub w cienkie plasterki. Paprykę pokroić na
cienkie paseczki. Groszek cukrowy przekroić wzdłuż. Pieczarki pokroić w cienkie
plasterki.
Zarumienić
na suchej patelni orzechy. Odstawić. Makaron ugotować wg instrukcji na
opakowaniu. Odsączyć i odstawić.
Na rozgrzany
wok lub dużą patelnię wrzucić imbir i czosnek (przepuszczony przez praskę).
Podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać piersi kurczaka, smażyć do lekkiego
zarumienienia.
Dodać
pokrojone w plasterki pieczarki, dodać resztę oleju sezamowego smażyć przez
kilka minut. Dodać paprykę i groszek. Do całego dania dodać makaron, Wszystko
dobrze wymieszać, jeśli trzeba dodać sosu sojowego lub oleju sezamowego (do
smaku). Danie posypać orzechami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?