Piersi kurczaka skąpane w odcieniach nadzieji

Staram się znaleźć spokój  przede wszystkim w sobie. Za dużo hałasu wokół mnie, w pracy, na ulicy, w domu. Trudno sie wyłączyć  trudno się w takich warunkach wsłuchać w siebie. Nie bez przyczyny odbija mi się o uchu- 'tylko spokój Cię uratuje'. Zatem biorę głęboki oddech, oddycham niepośpiesznie, w nadziei, że cała ta presja gdzieś się rozpuści i już do mnie nie wróci  Nie potrzeba mi tego! Nie lubie siebie takiej.


Lubię siebie spokojną, radosną i bardziej wyważoną... nie taką, co ma ochotę rzucać garami, ale taką, co do tych garów coś z subtelnością i miłością wkłada.


Dziś nie o garach jednak, ale o patelni i o tym, co mi się do niej udało włożyć, pomieszać i ze sobą całkiem smacznie połączyć. Zapraszam!



kurczak, wok, ptysiu mietowy


Składniki:

*     brokuły (różyczki z połowy brokuła- przelane wrzątkiem)
*     żółta papryka
*     3 piersi kurczaka
*     100 g pieczarek
*     groszek cukrowy
*     2 łyżki czarnego sezamu
*     2 łyżki oleju sezamowego
*     3 łyżki sosu sojowego
*     2 ząbki czosnku
*     1 łyżka posiekanego w plasterki imbiru
*     sól i świeżo zmielony pieprz


Do dzieła:

Piersi kurczaka pokroić w dość cienkie plasterki. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na oleju sezamowym. Dodać czosnek i imbir, smażyć na średnim ogniu do zarumienienia mięsa  Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć około 3 minut i dodać różyczki brokuła  Dodać olej sojowy.

Po około 2 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę. Na koniec wrzucić groszek cukrowy i wyłączyć patelnię. Nie mieszać: papryka i groszek delikatnie zmiękną  ale wciąż zachowają chrupkość.

Podawać tuż po przygotowaniu z ulubionym pieczywem lub z chińskim makaronem (który także należny wrzucić do dania, by dobrze wymieszały sie smaki). Jeśli danie wydawać będzie się zbyt suche dodać więcej sosu sojowego (tylko jeśli jesteście jego fanami) albo oliwy.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com