Twarde sztuki...czyli orzechowo-kokosowe mini ciasteczka

Dzisiejszy wpis dedykuję szczególnie tym, których uważają za twarde, nie do złamania ‘bestie’. Sama do nich należę…


Jesteśmy twardzi tylko z wierzchu, z obiegiem czasu tak ‘skorupa’ staję się coraz grubsza, ale nie ma ona nic wspólnego z odpornością na ‘urazy’, raczej bardziej z dostępem do środka… Po jakimś czasie kod dostępu jest tak skomplikowany, że my sami już nie wiemy gdzie ten klucz haseł jest zapisany…


Jesteśmy jak te ciasteczka…delikatny i miękki środek otoczony chrupiącą skorupką. Najpierw trzeba się przegryźć przez cienką warstwę, by odkryć bogactwo środka. Zapraszam… eksperyment z ciasteczkami uważam za udany!


ciasteczka, ptysiu mietowy




ciasteczka, ptysiu mietowy


ciasteczka, ptysiu mietowy


Składniki: (około 30 wielkości orzecha włoskiego ciasteczek)

*      100 g płatków owsianych (zmielonych na mąkę
*      60 g masła orzechowego
*      100 g wiórków kokosowych
*      1 jajko
*      2 dojrzałe banany
*      2 łyżki mąki kokosowej (może być zwykła)
*      ½ łyżeczka sody oczyszczonej
*      2 łyżki brązowego cukru

Do dzieła:

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Dodać rozgniecione banany, lekko rozbite jajko i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać.

Odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włączyć piekarnik na 180 stopni C i przygotować miseczkę z cukrem pudrem.

Z masy lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze pudrze, rozkładać na blaszce w odległości 3 cm. Każdą kuleczkę lekko przycisnąć dłonią by popękały.


Piec w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu (u mnie słoik). Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com