Aromatyczny makaron i podróż do przeszłości

Często jako mała dziewczynka miałam wrażenie, że widzę wszystko spoza granic swojego własnego ciała. Miałam wrażenie, że unoszę się na przykład nad stołem i oglądam wszystko z góry. Najbardziej dziwił mnie mój  własny widok… nie pamiętam siebie dokładnie. Nawet nie wiem czy jako dziecko często się uśmiechałam czy byłam raczej z tych wiecznie nadąsanych.


Z tamtego okresu pamiętam to uczucie dziwnej obcości swojej własnej osoby. Wszystkich innych poznawałam, ale nie siebie samej. Patrzyłam na tą małą ciemnowłosą dziewczynkę i zastanawiałam się jakie myśli jej babcia zaplata w warkocze. Czemu tak często wpatruje się w niebo i zawiesza wzrok nad zwykłą gałęzią? Czy ona widzi coś, czego ja sama nie jestem w stanie dojrzeć? A może po prostu tak mają małe zwykłe dziewczynki? To uczucie obcości swojego własnego ja towarzyszyło mi bardzo długo… dopiero po latach poznając innych, poznałam też siebie. Z tą wiedzą jest mi znacznie lepiej...


Wciąż siebie odkrywam, choć w tym całym hałasie i monotonnym, wszechogarniającym wrzasku, znowu ciężko mi siebie usłyszeć.  W kuchni wszystko wycisza mnie na tyle, że sylaby układają się w stanowiącą sens całość. Dlatego chyba to robię… jedni gotują dla samego jedzenia, dla odkrywania smaków, zapachów i struktur, ja gotuję dla tego wszystkiego i tysiąca innych własnych powodów. Moja dusza potrzebuje takiego spokoju, takiego wyciszenia. 


Dziś prosto i aromatycznie… Ściskam i tych czytających i z Ptysia Miętowego gotujących! Dziękuję, że jesteście :)



makaron, ptysiu mietowy



makaron, ptysiu mietowy


Składniki:

*      makaron
*      2 piersi kurczaka
*      1 puszka mleka kokosowego
*      ½ szklanki pestek słonecznika lub dyni (prażone)
*      ½ łyżeczki kurkumy
*      ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
*      jarmuż

Do dzieła:

Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki (kostkę lub paski) i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Makaron ugotować al dente.

Do usmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, kurkumę, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

Wszystko razem wymieszać i pozostawić przez kilka minut na wolnym ogniu, dodać jarmuż (wcześniej sparzony wrzątkiem).


Wymieszać z makaronem i prażonymi pestkami słonecznika. Posypać serem. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com