Batoniki pełne zamysłów...dla ukojenie zmysłów

Rok pod tytułem ‘no waste’ chyba jest odpowiednim mottem, pomysłem i na siebie i na dania. Początek roku zawsze kojarzy mi się z kolejnymi urodzinami…moimi i od jakiegoś czasu też mojego bloga. Dlatego chyba w obiegu stycznia i lutego mam w głowie jak tu nie marnować więcej czasu na mało istotne rzeczy, sprawy, ale także ludzi. Dziś jednak nie o ludziach, nie będę bawić się w psychologa.


Porozmawiamy sobie może o tych wszystkich kilku ziarenkach tu i tam… zebranych ze słoików, woreczków i miseczek. Osobno są zwykłą małą, chrupiącą przekąską, wokół której niektórzy przejdą obojętnie, a inni spakują ostatniego choćby orzecha do kieszeni. 


Razem… cóż razem, wszystko smakuje inaczej. Chrupiące czy nie, zadowoli wybrednego Tymka i żarłoczną Zosię. Kombinacje dowolne, ważne by cała masa na batoniki trzymała się jakiejś konsystencji… można zaangażować dzieci i zamiast batników ulepić kuleczki. Wariacji, aranżacji całe mnóstwo…Zapraszam!



batoniki proteinowe, ptysiu mietowy



batoniki proteinowe, ptysiu mietowy


Składniki:

*     45 g migdałów
*     45 g słonecznika i pestek dyni
*     60 g orzechów włoskich
*     80 g płatków owsianych (najlepiej bez gluten)
*     40 g daktyli
*     35 g  pritein (smak waniliowy)
*     70 g masła orzechowego (u mnie domowej roboty)
*     50 g gorzkeij czekolady (min. 70%) + 50 g do polewy
*     60 g oleju kokosowego + 2 łyżki do polewy
*     2 łyzki kakao
*     2 łyzki wiórków kokosowych (do posypania batoników)

Do dzieła:

Olej kokosowy rozpuścić z czekoladą. Wszystkie składniki zmiksować (niekoniecznie na gładką masę), dodać olej z czekoladą i dokładnie wymieszać. Masę wylać do naczynia, wstawić na przynajmniej 2h do lodówki.

Polać rozpuszczoną z olejem kokosowym, czekoladą i polać masę. Posypać wiórkami i wstawić na następne 10-15 minut. Pokroić na mniejsze batoniki. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com