Kurczak ze szczyptą cynamonu i miłości na dziś
Święto miłości, święto zakochanych za nami, ale miłości nam trzeb codziennie. Kochajmy siebie, zakochajmy się w sobie...na nowo, dojrzalej i mocniej. Takie hasło na dziś...
Zazwyczaj w stosunku do siebie jesteśmy najbardziej krytyczni i wymagający: jestem za gruba, jestem za chuda, cycki mam za małe, krzywe brwi, duże uszy, jestem taka niska... wymieniać można bez końca. Czy to jacy jesteśmy z zewnątrz ogranicza nasz dostęp do miłości? Oczywiście, że nie... sami ten dostęp ograniczamy.
Zakochajmy się najpierw w sobie, w kimś kim jestem tu i teraz, tak naprawde, tak do końca...przed soba samą nie muszę niczego udawać. Mogę być taką jaką chcę i wciąż czuć się kochaną. W końcu nie kocha się ideału (pojęcie dość absurdalne). Kocha się osoby, świat, rzeczy prawdziwe i "z krwi i kości". Takie, które można dotknąć, złapać za kark i przyciągnąć do siebie bez strachu, że zaraz odpadnie porcelanowa rączka;)
Czemu zakochać się najpierw w sobie? Od mojego zakochania narodzi się szczęście, radość i miłość do wszystkich tych, którzy obok. Miłość nakręca, buduje, powiększa możliwości, poszerza horyzonty. Nie ma niczego złego w miłości, czy w tej na co dzień, czy w tej od święta. W tej do siebie także. Kochajmy, kochajcie i dajcie się kochać. Takie hasło na dziś, takie hasło na jutro;)
Składniki:
*
2 piersi z kurczaka
*
1 średnia cebulka
*
jarmuż (kilka listków pozbawionych
łodyg jeśli są grube)
*
2 średnie marchewki
*
sól i świeżo zmielony pieprz
*
½ łyżeczki kurkumy
*
szczypta cynamonu
*
kasza bulgur z soczewicą (luba
jakakolwiek ulubiona)
*
2 łyżki oliwy
Do
dzieła:
Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy
papierowym ręcznikiem. Kroimy na
paseczki lub w większą kostkę. Jarmuż myjemy i odstawiamy na bok. Marchewkę kroimy
w paseczki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i
wrzucamy kurczaka. Solimy i pieprzymy. W garnku na małym ogniu szklimy cebulkę
z 1 łyżka oliwy. Lekko rumienimy, dorzucamy marchewkę i po 2-3 minutach jarmuż
(całe liski). Doprawiamy kurkumą, szczyptą cynamonu.
Dorzucamy zarumienionego kurczaka, Wszystko
zalewamy gorącą wodą, tylko do przykrycia warzyw i mięsa. Gotujemy przez kilka
minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie przygotowujemy ulubioną kaszę.
Podajemy wszystko razem tuż po przygotowaniu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?