Kurczak ze szczyptą cynamonu i miłości na dziś

Święto miłości, święto zakochanych za nami, ale miłości nam trzeb codziennie. Kochajmy siebie, zakochajmy się w sobie...na nowo, dojrzalej i mocniej. Takie hasło na dziś...

Zazwyczaj w stosunku do siebie jesteśmy najbardziej krytyczni i wymagający: jestem za gruba, jestem za chuda, cycki mam za małe, krzywe brwi, duże uszy, jestem taka niska... wymieniać można bez końca. Czy to jacy jesteśmy z zewnątrz ogranicza nasz dostęp do miłości? Oczywiście, że nie... sami ten dostęp ograniczamy.

Zakochajmy się najpierw w sobie, w kimś kim jestem tu i teraz, tak naprawde, tak do końca...przed soba samą nie muszę niczego udawać. Mogę być taką jaką chcę i wciąż czuć się kochaną. W końcu nie kocha się ideału (pojęcie dość absurdalne). Kocha się osoby, świat, rzeczy prawdziwe i "z krwi i kości". Takie, które można dotknąć, złapać za kark i przyciągnąć do siebie bez strachu, że zaraz odpadnie porcelanowa rączka;)

Czemu zakochać się najpierw w sobie? Od mojego zakochania narodzi się szczęście, radość i miłość do wszystkich tych, którzy obok. Miłość nakręca, buduje, powiększa możliwości, poszerza horyzonty. Nie ma niczego złego w miłości, czy w tej na co dzień, czy w tej od święta. W tej do siebie także. Kochajmy, kochajcie i dajcie się kochać. Takie hasło na dziś, takie hasło na jutro;)


kurczak, obiad, ptysiu mietowy




kurczak, obiad, ptysiu mietowy



Składniki:

*      2 piersi z kurczaka
*      1 średnia cebulka
*      jarmuż (kilka listków pozbawionych łodyg jeśli są grube)
*      2 średnie marchewki
*      sól i świeżo zmielony pieprz
*      ½ łyżeczki kurkumy
*      szczypta cynamonu
*      kasza bulgur z soczewicą (luba jakakolwiek ulubiona)
*      2 łyżki oliwy

Do dzieła:

Piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Kroimy na paseczki lub w większą kostkę. Jarmuż myjemy i odstawiamy na bok. Marchewkę kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy kurczaka. Solimy i pieprzymy. W garnku na małym ogniu szklimy cebulkę z 1 łyżka oliwy. Lekko rumienimy, dorzucamy marchewkę i po 2-3 minutach jarmuż (całe liski). Doprawiamy kurkumą, szczyptą cynamonu.

Dorzucamy zarumienionego kurczaka, Wszystko zalewamy gorącą wodą, tylko do przykrycia warzyw i mięsa. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.


W tym czasie przygotowujemy ulubioną kaszę. Podajemy wszystko razem tuż po przygotowaniu. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com