Tarta na różne stany i pogody ducha

Nie ma weny na wpis, słowa gdzieś uciekły, myśli się plączą. Nie mogę znaleźć spokoju, takiego głębokiego, wewnętrznego wyciszenia…potrzebny mi jest do pozbierania myśli, do zebranie siebie do kupy. Dziś nie będę Was ani zanudzać ani szukać morałów.


Będzie szybko, krótko i na temat… tak jak z ta tartą. Bez zbędnych upiększaczy, dodatków i udziwnień. Wrzućcie w nią wszystko to, czego za mało na konkretną potrawę…kilka pieczarek, kilka oliwek, mała papryczka, kawałek sczypiorku i gotowe! Smacznego :)


tarta, ptysiu mietowy



tarta, ptysiu mietowy

tarta, ptysiu mietowy


Składniki:

Ciasto:

*     200 g mąki
*     100 g zimnego masła, pokrojonego
*     1 łyżeczka soli
*     3 - 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

*     kilka pieczarek
*     papryka
*     szczypiorek
*     kilka pomidorków koktajlowych
*     kilka zielonych oliwek
*     3 jajka
*     100 mln mleka
*     sól i pieprz

Do dzieła:

Na początek przygotujemy spód na tartę. Należy mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Wszystko rozetrzeć palcami, następnie szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo wodę. Z tak powstałej masy uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik należy nagrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem.

Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.

Warzywa pokroić i podsmażyć do miękkości na oliwie. Najpierw pieczarki, po 2-3 minutach dodać pokrojone oliwki, paprykę i szczypiorek. Podsmażyć wszystko razem jeszcze przez 2-3 minuty I zdjąć z ognia.

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa i na to wylać jajko roztrzepane z mlekiem. Piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.

Można jeść solo bądź z sałatką zrobioną z miksu różnych sałat.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com