Czekoladowa rozpusta, czyli crepes z bajecznym ganache

Brakuje mi stukotu klawiatury, ale tego relaksującego, rytmicznego i w moim tempie. Słowa, słówka i dźwięki … układające się w muzykę niemal. Moją muzykę. Klawiatura to chyba mój instrument, zmieniam tempo, natężenie i jest moja własna melodia. Innej tworzyć nie umiem, no chyba, że głosem…ale to tylko w ukryciu, śpiewam tylko przed sobą samą, czasami córkom. 

Śpiewałam często jako mała dziewczynka, wtedy jeszcze byłam w tym całkiem dobra. Na tyle dobra, by śpiewać publicznie. Śpiewałam aż do pięknych lat liceum. Potem? Potem, na studiach usłyszałam jak można śpiewać naprawdę i śpiewanie zostawiłam tylko dla siebie. Konkurencja mnie peszy

Śpiewanie ciągle lubię. To mnie uspokaja i w jakiś sposób oczyszcza. Prawie jak płacz czy dziki taniec, które też zostawiam dla siebie. 

Dziś mogę wyśpiewać Wam… nie piosenkę jednak, ale przepis na czekoladowe crepes, które można zajadać z ulubionymi dodatkami albo zrobić pysznie czekoladowy tort i podzielić się z kimkolwiek chcecie. Smacznego!

Oryginalny przepis pochodzi ze strony cafedelites. Ten poniższy jest z moimi modyfikacjami.


crepes, ptysiumietowy




crepes, ptysiu mietowy

crepes, ptysiumietowy


Składniki:
  • 100 g niesolonego masła (6 łyżek)
  • 670 mln mleka (3 szklanki)
  • 6 jajek
  • 210 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 80 g brązowego cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 80 g kakao (2/3 szklanki)

Krem śmietanowy: 

  • 500 mln śmietany kremówki
  • 250 mln serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Ganache:

  • 225 mln śmietany kremówki (1 szklanka)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (przynajmniej 70%)
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • owoce

Do dzieła:

Rozpuść masło na małym ogniu, do lekkiego zbrązowienia. Odstaw. Podgrzej mleko.

W misce połącz mąkę, kakao i cukier. Miksując wbijaj po jednym jajku. Dodaj przestudzone masło i lekko ciepłe mleko. Dobrze wymieszaj. Odstaw na około 20 minut. 

Naleśniki smaż z obu stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu wszystkich. Przygotuj krem i ganache. 

Do przygotowania ganache: zagotuj śmietanę z cukrem pudrem, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. 

Do śmietany dodaj mascarpone i cukier puder i ubij. 

Naleśniki przekładaj jedną łyżką kremu śmietanowego. Na końcu przyciśnij talerzem i wyrównaj boki odcinając niepotrzebnie wystające brzegi. Oblej wcześniej przygotowanym ganache. Odstaw do całkowitego zastygnięcia czekolady. Udekoruj owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!


crepes, ptysiumietowy



Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com