Jak wypełnić magiczne pudełko... czyli ciasteczka kokosowo-owsiane


W każdym domu, szczególnie takim, w którym są dzieci, jest takie magiczne pudełko, do którego wkłada się słodkości. Pamiętam, że moja babcia po upieczeniu kruchych ciasteczek z cukrem, owijała je w ściereczkę i wkładała do takiego pudełka. Cóż to był za zapach gdy takie pudełko otwierała…jak w magicznej piekarni. 


ciasteczka, ptysiu mietowy


Często ukrywała to pudełko w różnych miejscach, a i tak udawało się nam je odnaleźć. Ja sama też mam takie pudełko w naszym domu… i jak babcia wypełniam je różnego rodzaju ciasteczkami, by po jego otworzeniu cieszyć się przecudnym uśmiechem naszych córek. Oczywiście nie zawsze są zadowolone z zawartości, czasem owsiane ciasteczka bez cukru albo zdrowe kokosowe batoniki zamieniłyby na paczkę ciastek z grubą warstwą lukru, która przynosi syn sąsiadki. 

Lecz w większości wiem, że ostatni wypiek to strzał w dziesiątkę. Nie mogę tego powiedzieć o ciastach, ale o ciasteczkach, domowych batonikach i wafelkach…zdecydowanie tak! 


ciasteczka, ptysiu mietowy


Cieszy mnie to jako mamę i jako blogerkę, bo wiem, że to kolejny przepis, po który sama będę często wracała. Zapraszam!


ciasteczka, ptysiu mietowy



Składniki: (około 30 ciasteczek)

90 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
60 g brązowego cukru
100 g maki kokosowej
40 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1 jajko
1/2 szklani
ki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczko sody oczyszczonej

Ganach (opcjonalnie):

100 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70%)
1/2 szklanki śmietany kremówki

Do dzieła:

Masło dokładnie wymieszać/zmiksować z cukrem, dodać jajko i pozostałe składniki.
Mieszać do uzyskania konsystencji małych okruszków (jak na ciasto kruche). 

Lepić małe kuleczki (większości orzecha włoskiego). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 10-12 minut (do zarumienienia).

Przekładać dżemem lub czekoladowym ganachem (śmietanę podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wszystko dobrze wymieszać, wystudzić).


Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com