Jak wypełnić magiczne pudełko... czyli ciasteczka kokosowo-owsiane
W każdym domu, szczególnie takim, w którym są dzieci, jest takie magiczne pudełko, do którego wkłada się słodkości. Pamiętam, że moja babcia po upieczeniu kruchych ciasteczek z cukrem, owijała je w ściereczkę i wkładała do takiego pudełka. Cóż to był za zapach gdy takie pudełko otwierała…jak w magicznej piekarni.
Często ukrywała to pudełko w różnych miejscach, a i tak udawało się nam je odnaleźć. Ja sama też mam takie pudełko w naszym domu… i jak babcia wypełniam je różnego rodzaju ciasteczkami, by po jego otworzeniu cieszyć się przecudnym uśmiechem naszych córek. Oczywiście nie zawsze są zadowolone z zawartości, czasem owsiane ciasteczka bez cukru albo zdrowe kokosowe batoniki zamieniłyby na paczkę ciastek z grubą warstwą lukru, która przynosi syn sąsiadki.
Lecz w większości wiem, że ostatni wypiek to strzał w dziesiątkę. Nie mogę tego powiedzieć o ciastach, ale o ciasteczkach, domowych batonikach i wafelkach…zdecydowanie tak!
Cieszy mnie to jako mamę i jako blogerkę, bo wiem, że to kolejny przepis, po który sama będę często wracała. Zapraszam!
Składniki: (około 30 ciasteczek)
90 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
60 g brązowego cukru
100 g maki kokosowej
40 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1 jajko
1/2 szklani
ki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
Ganach (opcjonalnie):
100 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70%)
1/2 szklanki śmietany kremówki
Do dzieła:
Masło dokładnie wymieszać/zmiksować z cukrem, dodać jajko i pozostałe składniki.
Mieszać do uzyskania konsystencji małych okruszków (jak na ciasto kruche).
Lepić małe kuleczki (większości orzecha włoskiego). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 10-12 minut (do zarumienienia).
Przekładać dżemem lub czekoladowym ganachem (śmietanę podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wszystko dobrze wymieszać, wystudzić).
Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?