Szarlotka na półkruchym spodzie…receptury babci

Wraz z wiosną budzi się we mnie nowa energia… ta właściwa, która dodaje blasku w oku i piękna. Najważniejsze to czuć się dobrze samym z sobą, wtedy i reszta nas jakoś zniesie. 


Choć przechodzę różne stany ducha i umysłu, to nie lubię się nimi dzielić z wszystkimi. Na pozór pozytywnie zakręcona Pati ma swoje kąty i zakamarki, do których nie wpuszcza całego grona. To tylko dla wybranych, trzeba mieć odpowiedni klucz żeby tam wejść, a i tak nie gwarantuje to pozostania na stałe. Klucz zawsze można zabrać, a zamki zmienić.


szarlotka, ptysiu mietowy



Nie będę jednak Was tu zanudzać ani zamkami, ani kluczami. Opowiem Wam dziś o przepisie na kruche ciasto z receptur babci Basi, tak bowiem nazwała swój zeszyt z przepisami. Któregoś dnia przewracając kartki w jednym z jej zeszytów, trafiłam na ten prosty przepis… dłoń na chwilę zatrzymała się nad poszarzałym papierem. Wygładziłam jej zagięty róg, wzrokiem przeskanowałam składniki… tak! - pomyślałam. Dziś będziemy piec szarlotkę na półkruchym spodzie. Mam wszystkie składniki… jabłek trochę mało, ale jest pierwszy w tym roku rabarbar. Połączenie idealne. 

To było dość ładne popołudnie, słońce rozgrzewało okna z południowej strony i ocieplało przyjemnie powietrze. Nastawiłam więc płytę i zabrałam się za zagniatanie ciasta na spód. Blat jest tuż przy oknie, można więc co jakiś czas zawiesić wzrok na niebie i odpłynąć we wspomnienia. 

Lubię takie chwile… lubię wracać do miejsc i ludzi, którym podarowałam kiedyś klucz i którzy zachowali go do dziś…  


szarlotka, ptysiu mietowy


szarlotka, ptysiu mietowy
Składniki:

500 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
2 jajka (żółtka do ciasta, białka na pianę) 
4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

rabarbar
2 jabłka
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Do dzieła:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. 

W tym czasie przygotować masę rabarbarowo- jabłkową. Rabarbar pokroić na mniejsze części, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki (plasterki bądź kostkę).

Do garnka wrzucić rabarbar i jabłka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do miękkości. Mieszać by się nie przypaliło, rabarbar szybko puści sok, więc nie ma potrzeby wlewać wody itd. Ostudzić. 

Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, wylać przestudzoną masę owocową. Ubić pianę na sztywno, wyłożyć na masę. Piec w temperaturze około 170 stopni C przez około 30 minut. 

Smacznego!

ps. Jeśli zostanie Wam ciasto, można zrobić ciasteczka. 

szarlotka, ptysiu mietowy




Komentarze

  1. Najlepsze, z przepisu babci. Uwielbiam stare przepisy, recznie pisane. Piekne zdjecia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak takie przepisy są najlepsze... a te bruliony, stare zeszyty najlepsza pamiątka:)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com