Jak pachnie beztroska, czyli drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Dzień Dobry…kolorowy… rabarbarowy, a nawet truskawkowy! Witam Was kochani dzisiaj z drożdżówką albo jak by to powiedział mój dziadek, ze szneką. Jakkolwiek jej nie nazwiemy, jest idealna na piesze wycieczki, na które zabieramy w niedziele nasze córki...


drozdzowka, szneka, ptysiu mietowy


Tak naprawdę marzy mi się wypad gdzieś w góry, do lasu albo nad jezioro, polskie jezioro, gdzie można powalczyć z kajakiem albo łódką. Potrzeba mi też ciszy i obecności natury, tej dzikiej, nieokiełznanej. Tej, która wyrywa z rąk telefon, gubi zasięg i z impetem chlasta liśćmi po twarzy w rytmie- obudź się człowieku. Z wiekiem zmieniają mi się priorytety, plany i marzenia. Los sam mi wyznacza pewne kierunki, niektóre z nich mogę tylko impertynencko nagiąć w swoją stronę. 


drozdzowka, ptysiu mietowy


Jak plastyczna drożdżowa masa, układam się w kształty, kompozycje i figury. Jak dobrze, że wciąż jestem w formie rosnącej buły… jeszcze mnie nie włożono do piekarnika. Jeszcze rosnę, tak mi się przynajmniej wydaje… 

drozdzowka, ptysiu mietowy


Dla tych, którzy tak jak ja nie mają sposobności wybrania się w góry lub nad jezioro, proponuję małe spalenie energii na wyrabianiu ciasta na drożdżówki. Warto!


drozdzowka, ptysiu mietowy


Składniki:

2 jajka + 1 żółtko (białko zostawiamy do wysmarowania)
100 g niesolonego masła
150 mln mleka
60 g brązowego cukru + 3 czubate łyżki do rabarbaru
1 łyżeczka cynamonu
50 g drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
kilka truskawek
3-4 łodygi rabarbaru

Na polewę:

zest z 1 limonki
cukier puder
letnia woda

Do dzieła:

Jajka, mleko, masło, cukier i cynamon podgrzewamy w garnku (lub Thermomixie), ale nie gotujemy. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników rozkruszamy drożdże. Lekko mieszamy.

Dodajemy mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia (najlepiej przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce).

W tym czasie przygotowujemy rabarbar i truskawki. Do garnka wrzucamy pokrojony na kawałki rabarbar, truskawki i brązowy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Ciasto po podwojeniu objętości, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Wykładamy masę na całej objętości, zwijamy w roladę. Należy przekroić wzdłuż na środku i każdy kawałek (w zależności od długości) na kolejne 2 lub 3 części. Każdą taką część zawijamy w ślimaka, ciasto powinno znajdować się na dnie, a „ślimak” z owocami na górze. 


Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o bok siebie i odstawiamy ponownie na około 30 minut. Smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy przez 25 minut. Smacznego!


drozdzowka, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com