Czerwony jak cegła... czyli chleb buraczany
Siedzę w autobusie, rozglądam się dookoła i widzę wszystkich z telefonami, jedna osoba trzema książkę ...widzę go za każdym razem z inną, rzuca się na wszystkie opowieści fantasy jak staruszek na suchary. Chyba. W sumie go nie znam.
Każdy z nas zamyka się we własnym oknie na coś czego dosięgnąć w istocie nie może. Dla mnie telefon to okno na bliskich...od których jestem zdala około 350 dni w roku..potem znowu przychodzą wakacje... odnawiam relacje, te dotykalne, te prawdziwe.
Ironicznie jednak jestem z moją rodziną bliżej niż jak mieszkałam w Polsce. Rozwlekłe rozmowy o niczym zamykają się w krótsze, rzeczowe i ciepłe dialogi. Oczywiście, że mi ich brakuje na codzień, ale odległości fizyczne pozwalają nam bardziej doceniać obecność kogoś tu i teraz.
Wiemy, że nie mamy siebie na wyciągnięcie dłoni, więc jakość spotkań zdecydowanie góruje nad ilością.
Z każdym kogo lubię, za kim tęsknię lubię dzielić się jedzeniem...szczególnie chlebem. Jest w nim więcej miłości, troski i ciepła niż w najlepszych czekoladkach, skądkolwiek by one nie były. Dzielcie się jedzeniem...to naprawdę urzeka.
RECIPE IN ENGLISH:
Każdy z nas zamyka się we własnym oknie na coś czego dosięgnąć w istocie nie może. Dla mnie telefon to okno na bliskich...od których jestem zdala około 350 dni w roku..potem znowu przychodzą wakacje... odnawiam relacje, te dotykalne, te prawdziwe.
Ironicznie jednak jestem z moją rodziną bliżej niż jak mieszkałam w Polsce. Rozwlekłe rozmowy o niczym zamykają się w krótsze, rzeczowe i ciepłe dialogi. Oczywiście, że mi ich brakuje na codzień, ale odległości fizyczne pozwalają nam bardziej doceniać obecność kogoś tu i teraz.
Wiemy, że nie mamy siebie na wyciągnięcie dłoni, więc jakość spotkań zdecydowanie góruje nad ilością.
Z każdym kogo lubię, za kim tęsknię lubię dzielić się jedzeniem...szczególnie chlebem. Jest w nim więcej miłości, troski i ciepła niż w najlepszych czekoladkach, skądkolwiek by one nie były. Dzielcie się jedzeniem...to naprawdę urzeka.
Składniki:
500 g mąki chlebowej (może być też zwykła pszenna)
1 1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
350 g soku z buraka
1 łyżka oliwy
150 g czynnego zakwasu żytniego (lub 1 łyżeczka świeżych drożdży)
Do dzieła:
W jednym naczyniu mieszamy zakwas, oliwę, sok z buraka i łączymy składniki.
W drugim naczyniu mieszamy mąkę, sól i cukier.
Do mokrej mieszanki dodajemy suche składniki. Wyrabiamy ciasto do konsystencji jednolitej plastycznej masy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2h.
Po tym czasie składamy chleb (technika składania dobrze pokazana na wielu kanałach na YouTube).
Następnie odstawiamy do wyrośnięcia do koszyczka lub miski dobrze obsypanej mąką (około 5-6h) lub a całą noc do lodówki (często korzystam z tej drugiej opcji).
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Dwie metody pieczenia:
1. W żeliwnym garnku: Garnek należy dobrze nagrzać. Chleb przełożyć do nagrzanego garnka i piec przez 20 min z pokrywką. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Chleb wyjąć z garnka tuż po upieczeniu.
2. Na blaszce: Blaszkę należy nagrzać i przełożyć na nią chleb (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Drugą blaszkę (lub żaroodporne naczynie) wstawić na niższą półkę z wodą. Chleb piec przez 40 min. w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
RECIPE IN ENGLISH:
Ingredients:
500 grams of white strong bread flour (can also be ordinary flour)
1 1/2 teaspoons of salt
Pinch of sugar
350 g of beetroot juice (you can juice fresh organic beetroot and mix with apple juice (2 apples) to make it less earthy tasting)
1 tablespoon of oil
150 g active sourdough bread starter (or 1 teaspoon of dried yeast*)
Optional: poppy seeds, sunflower seeds, black sesame seeds
Method:
In one bowl mix sourdough starter, olive oil, beetroot juice and combine the ingredients. (If you are using yeast: combine yeast, sugar in a small amount of water (4 table spoon). Let rest 5 minutes)
In the second bowl, mix the flour, salt and sugar. Mix all until just combined.
Knead, by hand or in a stand mixer fixed with the dough hook, about 10 minutes or until dough is smooth and elastic. Place dough in a lightly greased bowl, cover and let rise until doubled, about 1 to 1 1/2 hours.
After this time, you will need to fold bread dough (a technique of folding well displayed on many YouTube channels or this website with step by step photos- HERE). Keep in mind that most recipes don't even include this step, so if you mess it up, your bread will be just fine J
Then set aside to rise to a basket or bowl well doused with flour (about 5-6h) or overnight to the fridge (I often use the 2ndoption- your home smells like bakery in the morning which is lovely).
Preheat the oven to 220 degrees C (428 F).
*Two methods of baking:
1. In a cast iron pot: The pot should be well warmed up- put the pot to the preheated oven for 10 minutes. Bring bread to a heated pot and bake for 20 min with lid. Then take off the lid and bake another 20 minutes. Remove the bread from the pot just after baking.
2. On a baking sheet: Warm up the baking sheet and put bread on it (preferably put it with baking paper). Place smaller baking sheet or heat resistant pot and put on a lower shelf with water. Bake bread for 40 minutes at 200 degrees C (392 F).
Enjoy!
*this amount of yeast is used when you have time for your bread to rise, if not use 2-3 teaspoons as this will decrease rising time to 3-4 hours
Wygląda obłędnie! Fajny wpis... dużo nas z takim oknem na bliskich.
OdpowiedzUsuńDziękuję... bardzo mi miło:)
UsuńMega jest ten chleb. Ja robię na drożdżach a zamiast soku z buraka daje zakwas buraczany który robię do barszczu. Pycha
OdpowiedzUsuńCzy z tego przepisu można również zrobić bułeczki?
OdpowiedzUsuń