Szybkie danie obiadowe, czyli polędwiczki wieprzowe z warzywami na białym winie

Głowa pełna pomysłów, ciało chce jednak odpocząć… taka wróciłam z tegorocznych wakacji. Czas śmiga jednak tak szybko, że zanim się obejrzałam już czas na dynię, jesienne zupy i kruche ciasta z jabłkami. Zmęczenie jednak wciąż gdzieś się pojawia, szczególnie pod koniec tygodnia... zaplątanie myśli, rzeczy i czasu. 

Skoro o czasie mowa, znowu mi gdzieś kawałek umknął, tak jak kartki zapisane wskazówkami na kiszoną rzodkiewkę, marchewkę i czekoladową tartę… pyk i nie ma. Muszę się zatem skupić na tym, co jeszcze znalazłam w notatkach telefonu, kartkach poprzyczepianych do kalendarza wiszącego tuż nad piekarnikiem. Póki jeszcze są…

poledwiczki, obiad, ptysiu mietowy


Swoją drogą nie wiem co się dzieje z moją organizacją, uciekają mi dni, terminy i zapisane notesy…

Szybko, zwięźle i na temat… czyli polędwiczki wieprzowe z kapustą i marchewką, przypieczętowane tańcem przypraw i wina. Do dzieła!

Składniki:
polędwiczki wieprzowe
młodej kapusty (ok. 1/2 główki)
mała marchewka (kilka)
sos sojowy (kilka łyżek)
białe wino (1/2 szklanki)
sól, świeżo zmielony pieprz

Do dzieła: 

Kapustę poszatkować w piórka, wrzucić na patelnię z odrobiną masła, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Podsmażyć na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Połowę wyłożyć na naczynie żaroodporne.

Polędwiczki wieprzowe przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć do lekkiego zarumienienia, wyłożyć na wcześniej zblanszowaną kapustę. Młode małe marchewki (jeśli duże, przekrójcie wzdłuż na połowę), zblanszować na średnim ogniu, polewając małą ilością sosu sojowego. Wyłożyć na polędwiczki. Przykryć resztą kapusty, podlać białym winem (około ½ szklanki) i wstawić do piekarnika na około 30 minut, 170 stopni C. Smacznego!


poledwiczki, obiad, ptysiu mietowy



Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com