Tofu, warzywa i słoneczny ryż... pyszna kombinacja dla zabieganych

Jesienne klimaty, stukot deszczu za oknem, Miles Davis i czerwone wino… taki wieczór wybrałam sobie na ogarnianie tematu z blogiem.

Porządkuję…układam, przekładam, zmieniam położenia różnych przedmiotów w domu. To odświeża… i choć zazwyczaj robi się to na wiosnę, mi potrzebne zdecydowanie przynajmniej raz na kwartał… Taka ułożona w środku i na zewnątrz o wiele lepiej funkcjonuję… mogę w końcu skupić się na tym co nowe…

tofu, warzywa, obiad, ptysiu mietowy

Ten proces mojego ułożenia jeszcze potrwa, ale jestem na dobrej drodze… mam energię i determinację…


tofu, warzywa, obiad, ptysiu mietowy


Z odkurzonych kartek… przepis na apetyczne tofu z warzywami i złocistym ryżem… 


Składniki:


1 opakowanie tofu
mąka kukurydziana do obtoczenia tofu
5 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
ryż
1 łyżeczka kurkumy (proszku lub starta)
świeża kolendra
orzechy nerkowca


Do dzieła:

Ryż ugotować na sypko z solą i kurkumą.

W tym samym czasie odsączyć tofu, pokroić w większą kostkę, obtoczyć w mące i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut (po 15 minutach przewrócić na drugą stronę żeby tofu równomiernie się nam zarumieniło).


Tuż przed wyjęciem tofu z piekarnika zacząć przygotowywać sos: czosnek przepuścić przez praskę, dodać sos sojowy i miód lub brązowy cukier. Podgrzać do rozpuszczenia i zagęszczenia się wszystkich składników. Na ciepły sos wyłożyć tofu, delikatnie wymieszać, by tofu pokryło sie gęstym sosem.

Orzechy sprażyć lekko na suchej patelni. Podawać razem tuż po przygotowaniu. Obsypać świeżą kolendrą.

Smacznego!

tofu, obiad, warzywa, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com