Rozsmakuj się w Azji.. kurczak po koreańsku
W Korei nigdy nie byłam, ale za kuchnią azjatycką generalnie przepadam, a kuchnia koreańska jest tak naprawdę jedną z najzdrowszych na świecie. Bogactwo przypraw, wszelkiego rodzaju warzyw, past i kimchi (to do zrobienia w dalekosiężnych planach).
O kuchni koreańskiej rozpisywać się nie będę, bo o tym to mogą ‚mądrzyć’ się Ci co tam przynajmniej kilka tygodni byli;)
W takim razie od razu do rzeczy, gorąco polecam!
Składniki:
4 podudzia kurczaka
2 łyżki mąki kukurydzianej (lub zwykłej)
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól, pieprz
olej do smażenia
sos:
50 g miodu
1 mała papryczka chilli lub 1 łyżeczka płatków chilli
25 ml sosu sojowego
1 łyżka octu winnego (dałam czerwony)
50 mln wody
2 łyżeczki pasty z wędzonej papryki (można zastąpić papryką wędzoną w proszku wymieszaną z 1 łyżeczką oliwy)
szczypior lub cebulka dymka
Do dzieła:
Kurczaka czyścimy kości i skóry, kroimy na mniejsze kawałki.
W misce mieszamy mąkę, imbir, sól i pieprz. Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy w mące.
W garnku podgrzewamy wszystkie składniki na sos. Musi się trochę podgotować by masa zrobiła się o konsystencji syropu. Przestudzamy.
Kurczaka smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Następnie przekładamy do większego naczynia i polewamy sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia i posypujemy posiekanym szczypiorem. Smacznego!
Super przepis! Bardzo lubię takie mięsko!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo:) Pozdrawiam!
Usuń