Mięsne roladki z cukinią i orzeźwiającymi ziemniakami
To był jeden z tych dni, w którym myśli galopują jak stado dzikich koni. Zanurzyłam stopy w trawę, zamknęłam oczy i dałam się ponieść temu stadu. Te biegły zbyt szybko, by móc jakąś zatrzymać na dłużej. Poddałam się i z zadyszką i mocnym biciem serca przestałam za nimi biec. Każda myśl, nawet ta ważna gdzieś uleciała...
Dałam się ponieść szumom wiatru, śmiechom przechodzących obok ludzi i szczekaniom psów.
Wiatr przyklejał kosmyki włosów do mojej twarzy, po to tylko, by zaraz je od niej oderwać. Wszystko razem tworzyło przedziwną harmonię...zapachów i dźwięków. Serce znowu biło właściwym rytmem, a w powietrzu unosił się zapach, który nęcił mnie w progi kuchni...
Zatem i ja Was ponęcę tym oto prostym sposobem na resztki cukinii i rukoli w lodówce. Złapcie też cytrynę i świeże listki mięty.... Zapraszam!
Dałam się ponieść szumom wiatru, śmiechom przechodzących obok ludzi i szczekaniom psów.
Wiatr przyklejał kosmyki włosów do mojej twarzy, po to tylko, by zaraz je od niej oderwać. Wszystko razem tworzyło przedziwną harmonię...zapachów i dźwięków. Serce znowu biło właściwym rytmem, a w powietrzu unosił się zapach, który nęcił mnie w progi kuchni...
Zatem i ja Was ponęcę tym oto prostym sposobem na resztki cukinii i rukoli w lodówce. Złapcie też cytrynę i świeże listki mięty.... Zapraszam!
Składniki:
filet z kurczaka
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
płatki chilli
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
rukola lub szpinak
ziemniaki
skórka z 1 cytryny
1/2 szklanki świeżej mięta
Do dzieła:
Ziemniaki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju rzepakowym na wysokiej temperaturze by się dobrze zarumieniły. Przekładany do naczynia żaroodpornego i przyprawiamy solą morską.
Posypujemy posiekanymi listkami mięty i skórka z cytryny.
Świetny dodatek do ryby lub grilla.
Filety z kurczaka cienko kroimy na 4 porcje, rozbijamy jeśli to konieczne. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry (najlepiej obieraczką). Wykładamy na płaty mięsa. Dodajemy rukolę lub szpinak. Przyprawiamy. Zwijamy w rulon i ponownie owijamy plastrami cukinii.
Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy roztartym czosnkiem, spryskujmy oliwą lub masłem.
Wkładamy do wcześniej nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy około 15-20 minut. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?