Domowy ser...daj się ponieść rozkoszy
Najpiękniejsze wspomnienia zawsze składają się z tych złapanych kątem oka chwil. Tych niepośpiesznych gestów, uważnych spojrzeń i drobnych ruchów.
Każda moja zmarszczka mi teraz o tym przypomina. To mój osobisty klaser osób, miejsc i wydarzeń. Lubię tą moją kolekcję, bo wiem, że kryje się za nią wiele ciepła, uważności i przede wszystkim miłości.
Z miłości też wchodzę do kuchni. Z miłości miętoszę to drożdżowe ciasto, wyrabiam kruche i siekam pietruszkę. Dzielę się tym, co sprawia mi przyjemność. Dobre rzeczy biorą się z przyjemności… sama rozkosz smakowania też. Daj się rozsmakować w przyjemności.
Składniki:
500 g półtłustego twarogu
500 mln mleka (3,5%)
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
sól
przyprawy (np. ziarna kopru, płatki zielonej lub czerwonej papryki itd.)
Do dzieła:
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Wrzucamy rozdrobniony wcześniej twaróg (można rozetrzeć widelcem lub dłońmi). Wszystko razem podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu pojawienia się tzw. serwatki (rozwarstwiony twaróg z mlekiem). Przelewamy przez sitko i przyciskając delikatnie łyżką odsączamy nadmiar płynu.
Następnie rozgrzewamy masło, dodajemy odsączony twaróg i sodę oczyszczoną, podgrzewamy cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Do całości dodajemy roztrzepane w kubku jajko z solą i ewentualnymi przyprawami.
Cała masa powinna być na tym etapie jednolita, ale gdy mamy jeszcze grudki, wystarczy dodać sody oczyszczonej i energicznie wymieszać. Całość przekładamy do pojemnika, przyciskamy i wyrównujemy łyżką. Przestudzone wkładamy do lodówki. Najlepszy na następny dzień. Smacznego!
Świetny przepis, chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCzy soda jest dodatkiem koniecznym, czy też dodajemy ją tylko awaryjnie, aby pozbyć się grudek?