Nie daj się zwodzić... zrób kotleciki z kalafiora

Surowe, rześkie i chrupiące… smakuje mi takie lato! Wgryzam się w marchewkę, którą apetycznie chrupię stukając w klawiaturę. Podbieram kawałki brokuła czy kalafiora, gdy rozkładam je na czynniki pierwsze, by potem wrzucić do zupy lub sałatki. 


kotleciki, kalafior, ptysiu mietowy


Czasami jednak tak się w tej chrupkości zatracam, że zapominam, że nie wszystko na mnie z nią poczeka…. jak ten kalafior. Czekał chłopak całkiem sporo, tracił na rześkości, więc trzeba było dodać mu trochę odwagi i zamienić w złociste, pachnące wędzoną papryką kotleciki. Z dodatkiem świeżych ziół obronił się pełna klatą;) Smacznego!


kalafior, ptysiu mietowy



Składniki:

1 mały/średni kalafior
2 jajka
bułka tarta (około 3-4 łyżki, by kotleciki były wciąż delikatne)
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chilli (lub więcej jeśli lubicie pikantne)
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
świeże zioła (opcjonalnie, u mnie pietruszka, szczypiorek i szałwia)

Do dzieła:

Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy do miksera i blendujemy do konsystencji ryżu. Dodajemy pozostałe składniki, łącznie z przyprawami i posiekaną cebulą. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. 

Zostawiamy na kilka minut, by przyprawy dobrze się ‚przegryzły”. Lepimy kotleciki i smażymy na oleju kokosowym lub zwykłym. 

Smacznego!

kotleciki, kalafior, ptysiu mietowy



Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com