Nakarm mnie chlebem...nakarm mnie dobrem codziennie

Z chlebem jest jak z miłością, trzeba do niej dojrzeć. Wychodzić swoje, oswoić siebie nawzajem, zajrzeć do środka, posłuchać co ma się do powiedzenia...pogłaskać, przytulić i ustawić do pionu gdy trzeba. Karmić się dobrem, karmić się nim codziennie i nieustannie dbać.

Bez tego i miłość i chleb po prostu nie mają racji bytu. „Z tego nie będzie chleba” - mówiła czasem moja babcia, choć chleba w ogóle nie piekła. Dopiero z czasem zrozumiałam co miała na myśli.

O to, co dobre, co daje radość, co powoduje, że jesteśmy sobą trzeba dbać z niebywałą uważnością i delikatnością. Mając to w rękach zapominamy jak kruche może się stać, jak szybko może rozpuścić się w codziennych rytuałach dnia. Jak szybko może zagubić się między jednym „dzień dobry” i „dobranoc”. Ważne jest też to, co pomiędzy. Co skleja w całość te wszystkie drobne sprawy, gesty i niewypowiedziane słowa. Dbaj o siebie, dbaj o nią, o niego… upiecz czasem dla nich chleb. Podziel się do ostatniego okruszka. 


chleb, zakwas, ptysiu mietowy




chleb, zakwas, ptysiu mietowy

Składniki:

350 g białej mąki chlebowej
50 g ziaren (semie lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam, mak, płatki owsiane, itd.) jeśli nie dodajemy żadnych ziaren to dodajemy dodatkowe 50 g mąki (może być taka sama lub żytnia, itd.)
100 g czynnego zakwasu (lub 7g suchych drożdży)
1 łyżeczka soli
320 g letniej przegotowanej wody

Do dzieła:

Cały sekret polega na wyrabianiu ciasta na chleb, a potem jego składaniu. Wcześniej używałam dużo mąki do podsypywania chleba, teraz używam tylko wody. Zimną wodą skraplam blat, obie dłonie też mam mokre, to powoduje, że ciasta dodatkowo nie obciążam, jest elastyczne i nie lepi się do dłoni.
Samo wyrabianie ciasta na chleb powinno zajmować około 5-8 minut, w zasadzie zasada jest taka by po rozciąganiu ciasta było wciąż zwięzłe, by nie robiły się dziury (na YT jest mnóstwo filmików o zasadach i jak rozpoznać kiedy ciasto jest gotowe). 
Po wyrobieniu ciasta, odkładamy je w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką lub owijamy folią spożywczą, na około 2h. Po tym czasie wyrabiamy ciasto raz jeszcze, składamy chleb, formujemy już kształt końcowego produktu… okrągła miska lub koszyk do wyrastania chleba będą bardzo pomocne. Miskę/koszyk należy dobrze podsypać mąką. Odstawiamy chleb do lodówki (wyrastanie chleba w zwolnionym tempie np. na noc) lub w ciepłe miejsce na około 5h. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C.
Chleb dodatkowo oprószamy mąką lub ziarnami (np. mak, sezam itd) i nacinamy (polecam zakupić żyletkę do precyzyjnego wycinania wzorków). Chleb, który nie jest nacięty sam pęknie (niekoniecznie w pożądany sposób).
Dwa sposoby pieczenia chleba, z których korzystam:
1. W rozgrzanym żeliwnym garnku. 20 minut z pokrywką + 20 minut bez pokrywki.
2. Na rozgrzanej blaszce lub żeliwnej patelni. Na niższej półce kładę prostokątną blaszkę z gorącą wodą. Ten zabieg powoduje, że skórka chleba jest spieczona i chrupiąca, ale środek miękki i pulchny.
Smacznego!

Chleb z prażonym siemieniem lnianym

chleb, zakwas, ptysiu mietowy

Chleb z dodatkiem kurkumy, posypany płatkami owsianymi

chleb, zakwas, ptysiu mietowy

Chleb bez dodatków ziaren pieczony w garnku żeliwnym

chleb, zakwas, ptysiu mietowy

Chleb bez dodatków ziaren pieczony na patelni żeliwnej

chleb, zakwas, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com