Tarta z brokułem... puść mnie wolno

Z każdej strony zarzucają nas sloganami: myśl pozytywnie, przyciągaj tylko dobre spojrzenie na świat i ludzi. Codziennie stwarzamy swoją rzeczywistość za pomocą myśli, emocji, pragnień, przekonań, wyobrażeń i oczekiwań. 

Ale JA to też smutek, łzy, rozczarowanie i złość. Chce mieć dostęp i prawo do tych emocji, bo one to też ja. Nie rozczulam się nad sobą, wyciągam wnioski, podnoszę głowę do góry i idę przed siebie. Każdy koniec, przynosi mi też początek. Stawiam czasem anonimowe, niemal przezroczyste kroki, ale je stawiam, idę przed siebie. Nie ciągnę za sobą ludzi, którzy nie mają na to ochoty. Jeśli idziesz obok, jeśli idziesz ze mną to tylko dlatego, że sam/a tego chcesz. Doceniam to, bądź obok.

Jeśli coś kochasz, puść to wolno. Kiedy do Ciebie wróci, jest Twoje. Jeśli nie, nigdy Twoje nie było (Antoine de Saint-Exupery). 

Niezależnie w jakim jesteś nastroju, zrób tą tartę, wrzuć do niej dobre emocje i zapiecz z radością. Będzie Ci smakowało. 


tarta, brokul, ptysiu mietowy



tarta, brokul, ptysiu mietowy



Składniki:

spód na tartę (albo kruchy- przykładowy przepis TUTAJ albo ciasto francuskie)
brokuł
2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
kilka średnich pieczarek

Na masę jajeczną:
6 dużych jajek
5 łyżek tłustego mleka
sól i pieprz
½ łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
3-4 suszone pomidorki (posiekane na małe kawałeczki)
parmezan

Sos czosnkowy: opcjonalnie
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
majonez lub jogurt grecki
2 łyżeczki mleka (do rozcieńczenia sosu)


Do dzieła:

Spód podpiekamy we wcześniej nagrzanym do 200 stopni C piekarniku (przez maksymalnie 6-7 minut). Lekko przestudzamy. 

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: cebulkę podsmażamy na średnim ogniu do miękkości (na oliwie). Przekładamy do miseczki, odstawiamy. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, a następnie podzielony na różyczki brokuł. Odkładamy na bok. 

Jajka roztrzepujemy widelcem, dolewamy mleko i wszystkie przyprawy. 

Na podpieczony spód wykładamy wczesniej przygotowane warzywa. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez kolejne 20 minut, do ścięcia się jajek. Podajemy na ciepło lub zimno z sosem czosnowym lub sałatką. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com