Makowe cukierki w czekoladzie...mów do mnie z dobrocią

Dziś nie będę Was zanudzać ani moim melancholijnym nastrojem ani ile to jeszcze zostało do przygotowania do Świąt, a jak mało czasu ...pełno tego na innych portalach.

Dziś z głębi serca chce napisać jak dużo jeszcze jest dobrych, życzliwych ludzi. Tych, którzy zaskakują swoim miłym słowem, wyciągną rękę, poklepią po ramieniu...powiedzą, że masz sympatyczny uśmiech lub że zasługujesz dziś na najlepszą kawę w mieście. Tak po prostu, tak od serca...na dzień dobry lub dobranoc po prostu są, bo wiedzą, że właśnie tego teraz potrzebujesz. Zwyczajnej w świecie życzliwości, dobroci. Życzę Wam takich ludzi, każdy z nas ich potrzebuje. Wszystko inne jest tylko dodatkiem.


cukierki, mak, ptysiu mietowy




cukierki, mak, ptysiu mietowy



Składniki:

1/2 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
2 szklanki maku
5 łyżek wody
1 szklanka cukru
czekolady do obtoczenia cukierków (u mnie gorzka i biała)

Do dzieła:

Cukier podgrzewamy z wodą, wciąż mieszając do chwili gdy powstanie gęsty syrop. Dodajemy miód i mleko, mieszamy i górujemy na średnim ogniu przez jeszcze kilka minut.
Mak prażymy na suchej patelni, wciąż mieszając (nie może się przypalić). 

Do uprażonego maku dodajemy płynne składniki, mieszamy do połączenia się wszystkiego. Przekładamy do naczynia (prostokątnego żaroodpornego naczynia lub blaszki). Dobrze studzimy i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnie kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Studzimy i zawijamy w papierki lub wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com