Urocze świąteczne ciasteczka...witaj grudniu

Grudzień jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych miesięcy. Ten listopadowy marazm i smutek ucieka u mnie z 1 grudniem. Zamykam za nim drzwi i nie wpuszczam już do środka. 

Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia i całe ta krzątanie się wokół świątecznej listy zakupów i ręcznie robionych prezentów daje mi dużo radości. Nie mam na to tyle czasu ile bym chciała, ale organizacja siebie i „zadaniowe” skupienie się na wykonaniu zadania pomaga skreślać z listy kolejne zamierzenia. 

Wiele jeszcze przede mną, ale dzisiaj z ogromną radością dzielę się z Wami przepisem na niebanalne ciasteczka, którymi można obdarować nie tylko swoją rodzinę, ale zapakować w ozdobny papier lub słoik i postawić pod choinkę. Sprawdźcie koniecznie. 


ciasteczka, boze narodzenie, ptysiu mietowy


ciasteczka, boze narodzenie


Składniki:

100 g niesolonego masła
½ szklanki brązowego cukru (zwykły też może być)
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
2 i ¾ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
zielony barwnik (można też dodać kakao)

Do dzieła:

Cukier, cukier waniliowy ucieramy z masłem na puszystą masę.

Dodajemy jajka, partiami mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy barwnik, wyrabiamy do uzyskania jednolitego koloru.

Jasną część umieszczamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ponownie papierem i rozwałkowujemy. Powtarzamy z drugim kawałkiem, tak by uzyskać taką samą wielkość. 

Z jasnego kawałka zdejmujemy papier i kładziemy na niego drugi placek. Ciasto zwijamy w roladę (wzdłuż dłuższego boku), delikatnie przyciskając. 

Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 h. Ciasto musi być dość zimne by dobrze się koiło w „talarki”. 

Po tym czasie wyjmujemy i kroimy nie więcej niż 1cm plastry. Ciasteczka wykładamy na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem lub przykrytej papierem do pieczenia).

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 10 min (do lekkiego zarumienienia). 

*** wskazówka, do uzyskania bardziej świątecznego akcentu, schłodzoną roladę można oblepić cukierkową posypką do ciastek 

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com