Sernik na makowym spodzie... obłędnie pyszny początek roku!

Siedzę w swojej wieczornej ciszy, wlepiam oczy w pusty, rażąco biały ekran monitora. Spuszczam wzrok też na białą, nic mi nie mówiącą, klawiaturę. Czekam…czekam aż przyjdzie do mnie słowo. Jakiegokolwiek. Najlepiej, by otworzyło nurt niekończącego się rwącego potoku… tak… niech to będzie potok słów. Niech zerwie i wypłucze po drodze wszystkie upchane gdzieś w zakamarkach duszy, myśli, szczególnie te złe, biedne i smutne. Niech je ze mnie wypłucze, wypłoszy na zawsze. 

Ciężko zbieram myśli, jestem raczej milcząca… taki początek, takie wejście w nowy rok. I choć kiedyś te wszystkie daty i granice miały dla mnie znaczenie, choćby symboliczne, teraz słabiej wyznaczają nowy tor. Jestem żeglarzem i okrętem, lokomotywą i pociągiem wszystkich zdarzeń, celów i działań. Chciałabym popełniać mniej błędów i znowu wsłuchać się w swoje milczenie. To niezwykle kojące uczucie. Brakuje mi tego. Ruszam bardzo powoli, nie poganiam siebie jak to miało miejsce choćby w ubiegłym roku… czekam aż czas pomoże mi się znowu odnaleźć. Mniej znaczy więcej - powtarzam sobie codziennie.

Choć ten sernik to chyba zupełne zaprzeczenie tego co w głowie (na usprawiedliwienie dodam, że jest wynikiem rzeczy, które zostały mi w ramach innych wypieków około świątecznych). Podobno jest obłędny… spróbujcie sami. Ściskam!


sernik, ciasto, deser, ptysiu mietowy




Składniki:

Kruchy spód + masa makowa

220 g mąki pszennej 
60 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
125 g masła (schłodzonego)
1 żółtko (białko do piany)

Masa makowa:

200 g masy makowej (z puszki) + 2 łyżki bułki tartej (lub pokruszonych ciasteczek, np. pierniczków)
Wszystkie składniki na kruchy spód umieszczamy na stolnicy, szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na około 40min do lodówki (wszystkie składniki możemy tez zmiksować do konsystencji okruszków w malakserze/Thermomixie).
Po tym czasie, wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (rozmieszczamy ciasto dłońmi lub rozwałkowujemy), na kruche ciasto wykładamy masę makową wcześniej wymieszaną z bułką tartą/ciastkami. 
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut. Wykładamy i studzimy. 

Masa serowa:

500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 szklanka drobnego cukru
5 całych jajek + 2 żółtka (białka zostawiamy do piany)
80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

Piekarnik ustawiamy na 175 stopni C. Do misy miksera wykładamy twaróg, mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy wszystko przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie jednolita. Wbijamy kolejno jajka i żółtka, miksujemy wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec dodajemy śmietankę i wanilię I miksujemy wszystkie składniki. 
Masę wylewamy na upieczony i przestudzony spód. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 minut (z przerwą na wyłożenie bezy).

Beza: 
3 białka jajek
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na około 40 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. Jajka ubijamy na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier w małych dawkach cały czas długo miksując po każdej porcji cukru. Po dodaniu cukru miksujemy jeszcze przez około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. 
Ubita pianę wykładamy na sernik. Ponownie wstawiamy do piekarnika I pieczmy jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez 30 minut. Sernik studzimy przez kilka godzin przed podaniem. Smacznego

*łączny czas pieczenia rozbity na fazy: 
20 minut spód ciasta (180 C) + 15 minut sernik (175 C) + 60 min sernik (120 C) + 30 minut sernik i beza (120 C) + 30 minut sernik i beza (100 C)


sernik, deser, ciasto, ptysiu mietowy




Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com