Oponki...bo z wszystkich pączków najbardziej lubię oponki
Przepisów na oponki jest mnóstwo, każda mama, babcia, ciocia, sąsiadka zapewne go ma. Ja też mam od swojej mamy i babci. Zamiast jednak szperać za każdym razem w zeszytach, będę zaglądać do elektronicznej jego wersji…
Z wszystkim pączków najbardziej lubię oponki ;) Nie będę się rozpisywać… dziś po prostu chcę się z Wami nimi podzielić, zamiast wysyłać indywidualnie.
Pozdrawiam serdecznie i do dzieła.
Ciasto:
500g sera półtłustego
500g mąki pszennej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub pasty waniliowej
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250ml kwaśnej śmietany
tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy/kokosowy/zwykły
mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju) ~ nie piją wtedy tak tłuszczu
cukier puder do posypania lub lukier (cukier puder +mleko + barwniki) albo ubita śmietana/ lub biała czekolada i barwniki (każdy wymieszać osobno a potem w misce tylko trochę, esy floresy, tak by ciągle kolory się oddzielały).
Do dzieła:
Ser zmielić na jednolitą konsystencję.
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Gotowe oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
Z ciasta wycinamy szklanką kółka. Następnie na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć:)
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażymy z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Smacznego!
OdpowiedzUsuńUwielbiam oponki za ich chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze, które rozpływa się w ustach. To dla mnie doskonałe słodkie przekąski, które zawsze poprawiają nastrój.
Oponki to prawdziwa klasyka, która zachwyca swoją miękkością i delikatnym smakiem. Posypane cukrem pudrem, stanowią idealny deser na rodzinne spotkania lub leniwe popołudnia.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMy też lubimy oponki. Często je robimy, bo nasze dzieci najbardziej za nimi przepadają. Ale przyznam szczerze, że ostatnio jak tak siedzę w kuchni, to testuję dużo nowych przepisów, na słodko jak i na słono. Dużo pomysłów znalazłam na tej stronie - https://czytajwkuchni.pl/ - polecam obczaić.
OdpowiedzUsuń