Czekoladowe drożdżowe bułeczki...rozczul swoje podniebienie
Dziś przychodzę do Was ze smacznymi bułeczkami, które umilą niejeden poranek lub przerwę na kawę.
Są idealnie miękkie, z doskonała ilością czekolady. Na insta stories, w wyróżnionych znajdziecie instrukcję krok po kroku z ich wykonania. Smacznego!
Składniki:
2 jajka + 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
100 g niesolonego masła
150 mln mleka
60 g brązowego cukru
50 g drożdży
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
100 g czekolady (u mnie gorzka, mleczna i biała)
Do dzieła:
Jajka, mleko, masło, cukier podgrzewamy w garnku (lub Thermomixie), ale nie gotujemy. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników rozkruszamy drożdże. Lekko mieszamy.
Dodajemy mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia (najlepiej przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1h).
Ciasto po podwojeniu objętości, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Połowę ciasta smarujemy białkiem, wykładamy posiekana na drobniejsze kawałki czekoladę i przykrywamy drugą połową.
Następnie kroimy w około 2cm paski, każdy z tych pasków kroimy zostawiając kawałek od brzegu ciasta (około 1-2cm, wychodzą spodenki- na Instagramie filmik krok po kroku z wykonania).
Każdy z pasków/spodenek zawijamy tworząc kształtną bułeczkę.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce obok siebie i odstawiamy ponownie na około 30 minut. Smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy przez około 20-25 minut. Smacznego!
Przepysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie piekłam takich bułeczek, ale już mam ogromnego smaka :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne!
OdpowiedzUsuńpysznosci :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, dzięki :)
OdpowiedzUsuń