Ciasto z jabłkami z orzechową kruszoną...witam panią jesień

Jesień, złota pani puka już do drzwi, zagląda w okna, przykrywa kocem i zapala cynamonowe świeczki. Lubię ten stan błogości i wyciszenia... jest ze mną zdecydowanie częściej tej jesieni. Ubiegłej chyba o mnie zapomniał.

Wieczorem jestem spokojna, ułożona sama z sobą, moszczę sobie wygodne miejsce, z książką, dzbankiem (bo kubek to za mało) świeżo zaparzonej kawy, koniecznie z cytryną. Jestem sama, sama z sobą, ale nie samotna...słychać tylko siorbanie i szelest kartek. W domu już pachnie pieczonym ciastem z jabłkami i orzechową kruszonką. Błogość... taką błogość polecam. Rozkoszuj się i Ty. 


jabłka, ciasto, jablecznik, ptysiu mietowy, ciasto



ciasto, jablecznik, ptysiu mietowy



Składniki:
400 g jabłek (pokrojonych w kostkę)
40 g orzechów włoskich (posiekanych na mniejsze kawałki)
120 g cukru muscovado (brązowy cukier) + 1 łyżka do orzechowej posypki
125 g niesolonego masła (w tem pokojowej)
2 duże jajka
225 g samorosnącej mąki (lub 225 g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
1 łyżeczka cynamonu

Do dzieła: 
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. 
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, puszystą masę (około 5min), po tym czasie dodajemy kolejno jajka (jednocześnie ubijając/mieszając masę po każdym dodaniu).
Do mąki dodajemy cynamon (i proszek jesli korzystacie z drugiej opcji) i delikatnie mieszamy szpatułą. Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i całość znowu delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (samo dno, boki blaszki smarujemy masłem). Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałkim, mieszamy z cukrem i posypujemy ciasto. Pieczemy około 45-50 minut do uzyskania złotego koloru. Smacznego!
*oryginalny przepis pochodzi z książki BAKE (zmodyfikowałam ilość cukru, pominęłam sok jabłkowy)

ciasto, jablecznik, ptysiu mietowy

Komentarze

  1. jabłka i orzechy w jednym... mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią zjadłabym coś takiego

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jesienne dni to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki rodzaj szarlotki z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednej osobie. Ja raczej na okoliczności wolę zamówić online tort urodzinowy z dostawą i wziąć nawet 2 dokładni. Zdecydowanie preferuję wypieki z kremami i owocami, którymi delektuję się długo. Jakbym mogła to bym zamawiała sobie tort co tydzień i bez okazji, ale nie wiem czy moje boczki i uda byłyby zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com